Bez vrijednih ruku ni mašine nisu korisne

10.01.2018. 12:53 / Izvor: Oslobođenje
Bez vrijednih ruku ni mašine nisu korisne

Neki novi rudari, dobro opremljeni, svoj hljeb sa devet kora zarađuju na površini zemlje, na Površinskom kopu Vrtlište Rudnika mrkog uglja u Kaknju.

Neki novi rudari, dobro opremljeni, svoj hljeb sa devet kora zarađuju na površini zemlje, na Površinskom kopu Vrtlište Rudnika mrkog uglja u Kaknju. Jedni uz pomoć džojstika sličnog onom kakav se često koristi za videoigrice upravljaju ogromnim bagerom i za jedan dan izrove hiljade tona materijala u potrazi za crnim zlatom, a drugi sa lakoćom damperima premještaju taj materijal i iskopani ugalj.

PERSPEKTIVA

Kad su u pitanju ovakvi brdski kopovi u evropskim okvirima, Vrtlište je tu negdje. Optimum za ovaj brdski kop je nedavno pušteni u rad elektrohidraulički bager vrijednosti blizu pet miliona maraka i pet damper-kamiona marke Belaz, čija je nosivost 136 tona, vrijednosti 11 miliona KM, koji su nabavljeni iz sredstava dokapitalizacije JP Elektroprivreda BiH za kakanjski ugljenokop.

"Radim 31 godinu na Kopu. Upravljam novim bagerom koji smo nedavno dobili. Uslovi za rad su dobri. Sa starijim bagerom sam znao dnevno natovariti od 2.200 do 3.000 kubika materijala. Sve zavisi od kamiona, a sa ovim bagerom tovarim više", kazao nam je Šaban Mandžuka, prekaljeni radnik, rudar specijaliziran za posao sa bagerom.

Naglasio je da je Elektroprivreda BiH uradila odličan posao ulaganjem u novi bager i dampere, te da Vrtlište ima veliku perspektivu.

Ovaj rukovalac građevinskim mašinama od 1986. godine radi sa bagerima. Nakon završene srednje škole u Zenici, počeo je raditi na površinskom kopu Mošćanica RMU Zenica i to na Ulti “Radoje Dakić 160”. Poslije rata je prešao na PK Vrtlište u Kaknju i zadužio Ultu 990, gdje je zapremina kašike osam kubika, svega dva manje od najnovijeg elektrohidrauličkog bagera na kojem danas radi.

Dževad Čizmić, koji radi sa buldožerom na PK Vrtlište, rekao je da je prethodna godina bila dobra za rudare u Kaknju.

"Ispunili smo plan s obzirom na to da je rad u rudniku jako težak. Ovo je zasluga svih kolega, rudara, menadžmenta, tehničkog nadzora. Sve je to uvezan lanac, da nije tako, ne bi ni bilo ovako dobrih rezultata", objasnio je ovaj rudar sa 20-godišnjim stažom.

Kada je u pitanju standard rudara, visina plata, kaže da su komorati prilično zadovoljni. Plate su, veli, dobre, a gledajući stanje u državi, onda moraju svi biti zadovoljni.

Nijaz Banjić radi kao vozač jednog od pet dampera koji su nabavljeni ove godine. Naglasio je da ovakve mašine puno znače na PK Vrtlište. Kad je blato i klizavo, veli, teže je raditi. Za jednu smjenu napravi se deset do 15 tura. Kapacitet dampera je 136 tona.

Kada je u pitanju status rudara u RMU Kakanj, kaže da je zadovoljan, da se stanje poboljšalo u 2017. godini. Nijaz je mladima poručio da se ne boje rudnika, da se prijavljuju za posao, jer “Rudnik Kakanj ima budućnost”.

Ovi radnici su postali novi-stari rudari, moderniji. Snaga mišića polako postaje prošlost. Dolaze savremeni strojevi, koji ipak ne mogu bez vrijednih radničkih ruku.

INVESTICIJE

Elektroprivreda BiH je u Rudnik mrkog uglja Kakanj, odlukama o dokapitalizaciji zaključno sa 30. novembrom 2017. godine, investirala 79.220.499,25 KM. Do istog datuma potpisano je ugovora u vrijednosti 85.678.065 KM.

Ukupno odobrena investicijska sredstva su 137.995 KM. Do 2014. investirano je 32.562.466 KM, a u posljednje tri godine 46.658.032 KM. Bez ovih investicija Rudnik Kakanj ne bi mogao proizvoditi potrebne količine uglja za proizvodnju električne energije niti bi se mogao razvijati za potrebe budućeg Bloka VIII kakanjske Termoelektrane.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti