Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Bez značajnijeg iskoraka u borbi protiv korupcije

01.07.2014. 09:36 / Izvor: SRNA

Glavni revizor u Kancelariji za reviziju institucija BiH Milenko Šego rekao je da institucije BiH prošle godine nisu napravile značajniji iskorak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Šego je naglasio da su institucije BiH i dalje bez jedinstvenog pravila za trošenje javnog novca i principa odgovornosti zbog čega bi izvršna vlast trebalo da reaguje što prije.

Šego je za "Glas Srpske" rekao i da revizorski izvještaji za prošlu godinu pokazuju da su interne kontrole i dalje jedna od slabih tačaka u institucijama na nivou BiH.

"Postoji napredak, ali veliki broj preporuka nije realizovan u uspostavljanju internih kontrola", naveo je Šego.

On je istakao da Kancelarija za reviziju instituciija ne pokreće pitanje odgovornosti, već samo daje dijagnozu, a da ostali nivoi moraju naći načina za pokretanje disciplinske odgovornosti i javne odgovornosti za utrošeni novac, a što, kako je rekao, do sada nije zabilježeno.

Prema njegovim riječima, javnost nije zadovoljna kako se troši budžetski novac, a posljednji izvještaji koji bi danas trebalo da budu objavljeni pokazali su da institucije BiH imaju velikih problema sa strateškim planovima razvoja, jer ih uglavnom nemaju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti