Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Bezbjedni usjevi uz klik na telefonu

18.11.2018. 09:39 / Izvor: Glas Srpske

Zaštita usjeva i voćnjaka u Republici Srpskoj od iduće godine biće znatno olakšana zahvaljujući novoj aplikaciji uz pomoć koje će domaći proizvođači uz samo jedan klik na telefonu imati sve informacije o vremenskim uslovima i pojavi bolesti štetočina, koje će im omogućiti da blagovremeno djeluju. 

Novu aplikaciju razvili su stručnjaci iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a ratari je besplatno mogu preuzeti na “Google play”.

Stručni saradnik za voćarstvo u ovom resoru Mirko Jokić kaže da će aplikacija proizvođačima omogućiti da u svakom momentu imaju uvid u izmjerene i prognozirane meteorološke podatke sa 50 mjernih stanica širom Srpske.

Poljoprivrednici će putem veb i mobilne aplikacije moći naći mjernu stanicu koja je najbliža njihovoj parceli i odabirom jednog od 20 ponuđenih parametara vidjeti kakvo je vrijeme i kakvo se očekuje u narednih sedam dana - rekao je Jokić. Istakao je da će, osim vremenskih prilika, aplikacija prognozirati i nivo rizika od najznačajnijih bolesti štetočina koje napadaju voće i povrće.

"Implementirali smo pet modela, tako da softver prognozira čađavu krastavost i bakterioznu plemenjaču kod jabuke i kruške, zatim jabučni savijač, te sivu trulež maline, jagode i vinove loze. Aplikacija detektuje i plemenjaču krompira i paradajza", naveo je Jokić.

Prema njegovim riječima, radnici Resora za pružanje stručnih usluga će tokom decembra i januara organizovati niz prezentacija ove aplikacije za proizvođače širom RS.

"Biće to jedna vrsta obuke, da poljoprivrednike naučimo kako da koriste aplikaciju. Nadamo se da će naša ideja biti prepoznata i da će naići na široku primjenu", istakao je Jokić i dodao da slične sisteme imaju samo razvijene zemlje u Evropi i svijetu. Kaže da je rad na projektu počeo prije dvije godine instaliranjem primarne mreže meteoroloških stanica, nakon čega su zahvaljujući podršci UNDP-a i Ambasade Holandije u BiH povezali stanice u sistem.

"Cilj je bio uspostavljanje nezavisnog sistema, jer su postojeći komercijalni skupi. Vrijednost projekta je 80.000 evra", rekao je Jokić.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković pozdravio je pokretanje aplikacije, istakavši da će to znatno unaprijediti proizvodnju. 

"Meteorološka služba je bitno uznapredovala i kratkoročne prognoze su poprilično tačne, tako da će uz aplikaciju korišćenje pesticida biti znatno redukovano jer će proizvođači znati ciljano koji preprat da upotrijebe i kada", rekao je Marinković i dodao da će se na taj način izbjeći “odokativno” tretiranje biljaka na svakih sedam dana, što je do sada bio slučaj. On kaže da će im to znatno uštedjeti novac jer je hemija skupa, a proizvod će biti zdraviji jer prekomjerno tretiranje pesticidima truje voće i povrće.

Mirko Jokić kaže da Ministarstvo poljoprivrede nastoji da prati moderne trendove, te da je u skladu s tim  redizajniran sajt Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, koji je dostupan na veb adresi nss.rs.net.

"Aktivno objavljujemo razna obavještenja, a akcenat je na stručnim preporukama jer nam je namjera da sajt ponudi informacije koje će proizvođačima biti korisne i blagovremene", dodao je on.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti