Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Bezvizna putovanja: S bh. pasošom možete otputovati u 91 zemlju

23.06.2014. 09:30 / Izvor: Novo vrijeme

Pasoši su svojevrsna dobrodošlica u zemljama širom svijeta. Privilegija putovanja na globalnom planu, ogleda se u broju zemalja koje možete posjetiti, a da prethodno ne morate dobiti vizu.

Tako je građanima Finske, Švedske i Velike Britanije dobrodošlica iskazana u 173 zemlje svijeta, s pasošima koji važe za najbolje na svijetu.

Građani Singapura također uživaju ugled jednih od najprivilegovanijih građana svijeta. Oni sa svojim pasošom mogu, od 219 zemalja obuhvaćenih posljednjim istraživanjem viznih ograničenja, bez vize otputovati u 167 zemalja.

Onomad su se građani zajedničke države, Jugoslavije, hvalili jednim od najboljih pasoša na svijetu – crvenim pasošom, s kojim su mogli otputovati u skoro svaku državu na svijetu.

Današnja slika je posve različita, tako da je Bosna i Hercegovina na 44. mjestu, susjedna Hrvatska na 26. i Srbija na 37. mjestu. Bosanci i Hercegovci sa svojim pasošom, bez viznih ograničenja, mogu posjetiti 91 zemlju, Hrvati 129, a Srbi 104.

Poslije Bosanaca i Hercegovaca, nalaze se Albanci na 45. mjestu. Oni mogu posjetiti 88 zemalja širom svijeta.

Zemlje koje najgore kotiraju, prema posljednjem istraživanju viznih ograničenja, su Pakistan, Somalija, Afganistan i Irak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti