BH Airlines će strateškog partnera tražiti putem javnog poziva

10.07.2007. 12:59 / Izvor: Oslobođenje
BH Airlines će strateškog partnera tražiti putem javnog poziva



Vlada FBiH ozbiljna je u namjerama da pronađe strateškog partnera svojoj aviokompaniji BH Airlines, koja sa dva aviona ne može povećati profitabilnost više 5 do 10%.

Premijer Nedžad Branković, koji je dugo bio ministar prometa i komunikacija, očito je odlučan u želji da od BH Airlinesa napravi ozbiljnu aviokompaniju. Zato je prije 20-ak dana Vlada FBiH oformila šestočlanu komisiju sačinjenu od predstavnika Ministarstva prometa i komunikacija, Agencije za privatizaciju FBiH i BH Airlinesa, čiji je cilj da realizuje dokapitalizaciju.

BH Airlines neće ići na klasični tender, nego će potencijalnim partnerima biti upućen javni poziv koji će biti objavljen u BiH i u inostranstvu. Generalni direktor BH Airlinesa Nudžeim Rečica je 09. jula 2007. kazao da će krug onih s kojima je do sada dogovarana saradnja sigurno biti proširen. Menadžment kompanije je do sada pregovarao s kompanijama iz Turske, Malezije i Italije. "Jedna od mjera koja je pred nama je pronalaženje strateškog partnera. Prvi potez ove komisije će biti objavljivanje javnog poziva za iskazivanje interesa za saradnju s BH Airlinesom", kazao je Rečica.

U BH Airlinesu očekuju da će strateški partner biti srodna kompanija s kojom će moći povećati broj letova i linija. Od strateškog partnera se očekuje i komercijalna i tehnička podrška. "Dostigli smo određeni nivo razvoja i trenutno može ići gore ili dolje po 5 ili 10%. U prvih šest mjeseci 2007. godine smo u odnosu na 2006. prevezli 16,9% više putnika, odnosno prevezli smo oko 33 hiljade putnika. U 2007. godini smo planirali da prevezemo između 55 i 60 hiljada putnika, međutim, vrlo vjerovatno ćemo taj plan prebaciti", kazao je Rečica.

BH Airlines ima aviolinije ka Njemačkoj, Turskoj, Makedoniji i Švajcarskoj. Kompanija raspolaže sa dva aviona tipa ATR-72-210, kupljena putem finansijskog leasinga.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti