BH CIGRE: U septembru deseto savjetovanje bh. elektroenergetskih stručnjaka

03.02.2011. 13:50 / Izvor: Fena
BH CIGRE: U septembru deseto savjetovanje bh. elektroenergetskih stručnjaka

Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) organizirat će od 25. do 29. septembra ove godine u Sarajevu svoje 10. savjetovanje.

Sudionici savjetovanja bavit će se gotovo svim tehničkim i ekonomskim pitanjima proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije, a raspravljat će se i o pitanjima različitih varijanti i mogućnosti organiziranja i razvoja elektroenergetskog sektora u zemlji i svijetu, gradnji novih objekata, podijeljenosti energetskog sektora u BiH, nedostatku strategije za tu oblast, odnosu sa susjednim zemljama i uklapanjima u evropske planove, rekao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE Rusmir Mahmutćehajić.

Govoreći o tom skupu, on je istaknuo da se ovakva savjetovanja organiziraju svake druge godine u BiH i da su do sada održana u Sarajevu, Tuzli, Bihaću i Neumu.

Mahmutćehajić je, također, naglasio da je BH CIGRE najveća strukovna organizacija u BiH.

Prema riječima Zdenka Vukića, predsjednika Organizacionog odbora 10. savjetovanja BH komiteta CIGRE, na skupu se, kao i ranijih godina, očekuje oko 300 učesnika te 150 do 200 referata o kojima će se raspravljati u plenarnim sjednicma i sjednicama 16 studijskih komiteta.

Uz savjetovanje bit će organiziran i niz okruglih stolova, prezentacija i izložbi.

Pokrovitelj savjetovanja je Energoinvest, a to je, kako je danas kazao zamjenik direktora te kompanije i član Predsjedništva BH komiteta CIGRE Ibrahim Bosto, činjeno i ranije i njegovi stručnjaci će uzeti sudjelovanje i u radu narednog skupa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti