Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Bh. firme bilježe gubitke zbog zatvorenih granica Evropske unije

29.06.2020. 07:35 / Izvor: BHRT

Još nema odluke Evropske unije o otvaranju vanjskih granica za građane država zapadnog Balkana i treće Zemlje. Na snazi su i dalje i mjere zabrane ulaska u Njemačku, a zbog pandemije koronavirusa, poništeni su termini za izdavanje viza. Firmama, koje rade na osnovu detašmana, konkretno u građevinskom sektoru, prijeti kolaps. Dok se čeka otvaranje Ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini, privrednici i radnici zbrajaju štete.

Oko 50 radnika građevinskog preduzeća iz Bijeljine čeka radne vize za Njemačku. Ugovore su davno sklopili, ali radnike ne mogu poslati na izvršenje. Kako kaže direktor preduzeća, već postoji bojazan za gubitak pozicije na tržištu, do koje su, ističe, teško došli.

Spasoja Albijanić, ravnatelj preduzeća iz Bijeljine - “Koliki su gubici teško je sada procijeniti. To ćemo morati tek na kraju da sumiramo, kad to sve skupa, podvuče se neka crta. Što se tiče vrijednosti poslova kreću se od 2-3 miliona, koji će sigurno, u najmanju ruku, biti prepolovljeni ove godine.”

Reakciju nadležnih zatražile su i entitetske privredne komore. Između ostalog, upućena je inicijativa Predsjedništvu BiH, te Ministarstvu inostranih poslova i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Traže da se ispoštuje Međudržavni sporazum između Bosne i Hercegovine i Njemačke. A s obzirom na popuštanje restriktivnih mjera, očekuju otvaranje kancelarije za vize.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i IGM - "Privredna komora RS se po ovom pitanju i obraćala Ambasadi SR Njemačke s molbom za podršku i razumijevanje koje bi se, prije svega, ogledalo u davanju mogućnosti da detaširana privredna društva dostavljaju zahtjev za vize putem pošte sa svom neophodnom dokumentacijom u prilogu, što bi pojednostavilo kompletan proces."

Mirsad Jašarspahić, predsjednik gospodarske komore fbih - “Bosna i Hercegovina može da time izgubi poziciju u funkcionisanju tog međudržavnog sporazuma koji svake godine obezbjeđuje 2 000 radnih mjesta. Ako se ne iskoriste dozvoljene kvote, imadnemo pad od nekih 300 ili 400, to vam znači isto da ste vi u toku godine zatvorili fabriku od 300 do 400 zaposlenih.”

Mjere zabrane ulaska u Njemačku trenutno važe do 30. juna, a one se odnose i na detaširane radnike, navodi se u odgovoru Ambasade Njemačke u Sarajevu.

“… Iz navedenih razloga za ovu skupinu podnositelja se ne mogu predati zahtjevi za vizu ni prema uobičajnom postupku niti poštanskim putem. Ambasada će na svojoj internet stranici blagovremeno informisati ako se mjere ograničenja ulaska u Njemačku budu promijenile i kada će odjel za vize ponovo početi sa radom sa strankama.”

A iz Ministarstva inostranih poslova BiH odgovorili su da su upućeni u ovaj problem. Za sada bez rješenja.

“Ministarstvo se obraćalo Ambasadi SR Njemačke u Sarajevu i uputilo instrukciju našoj Ambasadi u Berlinu da u kontaktu sa Ministarstvom vanjskih poslova Njemačke pokuša dobiti odgovor na ovaj problem. MVP BiH će nastaviti diplomatskim putem nalaziti načine da se situacija sa zastojem izdavanja detašmana riješi.”

Prihodi koje ostvare detaširana privredna društva u Bosni i Hercegovini premašuju 35 miliona evra. Osamdeset odsto tih sredstava po raznim osnovama slije se u budžet.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti