Bh. firme se još ne vraćaju na libijsko tržište

20.12.2011. 09:09 / Izvor: Nezavisne novine
Bh. firme se još ne vraćaju na libijsko tržište

Firme iz BiH još se ne mogu vratiti i pruzeti svoje poslove u Libiji jer u ovoj zemlji vlada bezvlašće i niko ne bi mogao garantovati sigurnost bh. radnicima.

Potvrdili su ovo iz Ambasade BiH u Libiji, ali i čelnici nekih bh. kompanija koje su prije izbijanja nemira u Libiji bili angažovani na velikim poslovima u ovoj afričkoj zemlji.

"Ovdje još nije profunkcionisala vlast. Tek je nedavno izabrana Vlada. Međutim, sada treba da se vlast spusti na niže nivoe. Prioritet nove vlasti je uklanjanje oružja, te raznih naoružanih i paravojnih grupa sa ulica. Još nije na red stigla obnova zemlje, a niko i ne priča o poštivanju ugovora sa stranim kompanijama, među kojima su i naše", kazao je Ferhat Šeta, ambasador BiH u Libiji, koji se u ovu zemlju vratio prije mjesec dana.

Šeta ističe da je u svakodnevnom kontaktu sa bh. državljanima u ovoj zemlji. Najviše državljana BiH je u sektoru medicine gdje sada ima posebno mnogo posla. Neke velike firme koje su imale milionske poslove u Libiju su poslale svoje menadžere da provjere kakva je situacija na terenu i da pokušajun očuvati poslove.

"Još ovdje nije zaživjela pravna država. Nisam siguran da, kao ambasador, mogu u ovom trenutku preporučiti ljudima da vraćaju svoje radnike jer je jako nesigurno. Političkih prepreka nemamo. Za naše firme su otvorena vrata, ali sada nema uslova. Mislim da će tek iduće godine moći biti govora o povratku bh. firmi na poslove u Libiji", kazao je Šeta.

Faruk Širbegović, direktor Građevinske firme "Širbegović", u Libiju je prije desetak dana poslao tim menadžera, ali za sada nije dobio ohrabrujuće vijesti za povratak svojih 350 radnika u Libiju.

"Dok je bezbjednost na neprihvatljivom nivou ja svoje ljude dolje ne mogu poslati. Džaba sav profit ako radnici nisu sigurni. Nažalost, sada je situacija takva. Moji ljudi su obišli gradilišta. Nismo pretrpjeli veliku štetu, samo je jedan kamion pogođen tenkovskom granatom, a uništene su i kancelarije. Pokušavamo raditi nešto na naplati dugova. Uspostavljeni su kontakti sa našim ranijim poslovnim saradnicima i sad čekamo da se sigurnosna situacija poboljša", kazao je Širbegović.

Radomir Traparić, vlasnik trebinjske firme "Neimar", tvrdi da ova firma na ime završenih radova potražuje oko dva miliona eura.

"Sve informacije koje dobijamo još su negativne. Svi smo mi za povratak na te poslove, ali za sada je sve neizvjesno. Nadamo se da će nam barem dugovi biti isplaćeni", kazao je Traparić.

Tačna procjena koliko su bh. firme izgubile zbog rata u Libiji nije poznata. Prema ranijim podacima, prije rata u Libiji je radilo oko 1.250 naših radnika. Skoro svi oni su napustili Libiju nakon izbijanja sukoba. Firme iz BiH u Libiji su imali ugovorene poslove u vrijednosti od milijardu eura.

"Stanje u Libiji je haotično i teško je očekivati da će ubrzo biti bolje. Nažalost, bh. prvireda je mnogo izgubila. Puno se govori o tome da ćemo se mi dolje vratiti. Međutim, najvažnije bi bilo naći način za naplatu potraživanja. Bojim se da je upitno i na šta će Libija ličiti dugoročno i da li će ova nova vlast uspjeti da uspostavi red", kazao je Igor Gavran iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Nemiri u Libiji počeli su 15. februara kada su demonstranti u mnogim gradovima zatražili svrgavanje sa vlasti Muammera Gadaffija, koji je Libojom vladao 42 godine. Nakon nemira izbio je rat koji je trajao sve do oktobra kada je Gadaffi ubijen.

Haos u Libiji

Ferhat Šeta, ambasador BiH u Libiji, ističe da u ovoj zemlji vlada nesigurnost koja je na granici anarhije.

"Niko iza 18 sati ne izlazi. To je faktički policijski sat i možete misliti koliko je sve nesigurno", kazao je Šeta.

Nakon pada režima Muamera Gadafija u Libiji su se pojavile razne vojne i paravojne snage koje nova vlada sada nastoji obuzdati.

"Posebno su učestale otmice automobila i razbojništva. Svi su naoružani i tako da ne znate ko će vas napasti. Neki dan su opljačkali zgradu Ambasade Slovačke, koja se nalazi nedaleko od mene. Sve su odnijeli čak i teške metalne kase", kazao je Šeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti