BH-Gas: Postoje šanse za smanjenje cijena prirodnog gasa

21.05.2020. 19:58 / Izvor: Avaz.ba
BH-Gas: Postoje šanse za smanjenje cijena prirodnog gasa

Još od 1. januara 2020. godine počeli smo sa smanjenjem cijena prirodnog gasa prema domaćinstvima i ona je sa 640 maraka pala na 585 KM, kazao je Salkić.

Nakon što je Vlada Federacije BiH donijela odluku o manjim cijenama prirodnog gasa za distributere Jasmin Salkić, direktor "BH-Gas-a" je kratko prokomentirao ovu odluku, prenosi Avaz.ba.

"Ne određujemo mi cijene. Mi predložimo a Vlada FBiH odobri. Mi obaramo cijene od početka godine. Još od 1. januara 2020. godine počeli smo sa smanjenjem cijena prirodnog gasa prema domaćinstvima i ona je sa 640 maraka pala na 585 KM. Kada se uporedi cijena prirodnog gasa na kraju 2019. godine u iznosu od 640 KM/Sm3 s novopredloženom cijenom BH-Gasa u iznosu od 530 KM/1.000 Sm3, njeno smanjenje za distributere je 17 posto.", kaže Salkić.

Između ostalog, on navodi kako u skladu sa kretanjem nafte i naftnih derivata preporučit će se i smanjenje cijena za domaćinstva. 

"U skladu sa kretanjem nafte i anftnih derivata preporučit ćemo smanjenje cijena i za domaćinstva. Mi ćemo u skladu tome pristupiti obaranju cijena. Ne znam da li možemo reći da u skorije vrijeme neće biti smanjenja cijena. Obaramo cijene u skladu sa tim. Na cijeni smo koju smo nekada dizali. Ovo smanjenje je smanjenje prema distributivnim kompanijama. Kompanijama koje isporučuju prirodni gas prema građanima. S toga aspekt postoje uslovi za smanjenje cijene.", kazao je Salkić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti