Bh. građani zainteresovani za ogrev, metar košta oko 70 KM

05.08.2020. 08:39 / Izvor: Nezavisne novine
Bh. građani zainteresovani za ogrev, metar košta oko 70 KM

Na području BiH trenutno vlada veliko interesovanja građana za kupovinu ogrevnog drveta,.

Na području BiH trenutno vlada veliko interesovanja građana za kupovinu ogrevnog drveta, a ovaj energent je na tržištu dostigao visoku cijenu pa se metar kvalitetne bukve prodaje po cijeni od 70 do 90 KM.

Kako kažu prodavci, kupci ih konstantno zovu interesujući se za ogrev i dodaju da se više cijene mogu očekivati u narednom periodu.

"Prije sedam dana bilo je mnogo poziva građana kojima su trebala drva. Cijene se kreću od 70 do 80 KM po metru, u zavisnosti od toga da li su iscijepana ili samo izrezana, a najskuplja su ona koja su iscijepana", rekao je jedan prodavac iz Banjaluke.

Prodavac ogreva iz Sarajeva ističe da vlada veliko interesovanje građana za ogrev i da veliki broj građana unazad nekoliko godina ogrev kupuje u ljetnim mjesecima.

"Metar cijepanih bukovih drva košta 90 KM, a može se očekivati da dođe do skoka cijena pred jesen", kaže on.

Trgovac drvetom iz Pala ističe da kod njega metar bukovog drveta košta 80 KM i da je potražnja velika, ali da kupci uzimaju uglavnom do pet metara.

"Veliki broj kupaca zove i traži, ali mi nemamo puno drva za prodati", kaže on.

Marija M. iz Banjaluke kaže da je naručila deset metara drva te da ne smije čekati jesen, jer se boji da će cijena biti još viša kad počne hladnoća.

I za peletom je ove godine u vrelim ljetnim mjesecima velika potražnja.

Iz preduzeća "Drvoprodex" Banjaluka, koje se bavi proizvodnjom peleta, kažu da kupci svakodnevno zovu radi kupovine peleta.

"Za tonu peleta potrebno je izdvojiti 350 KM, besplatno vozimo samo u Banjaluci, sad u ovom periodu kupaca imamo napretek", kazali su iz ovog preduzeća i ističu da su cijene peleta na nivou prošle godine.

U kompaniji "Ensa BH" iz Srpca kažu da svakodnevno imaju veliki broj zainteresovanih kupaca koji zovu i rezervišu pelet.

"Veliki broj ljudi kupovao je pelet u aprilu, kada je tona koštala 330 KM + PDV, a sada je za tonu potrebno izdvojiti i 350 KM + PDV", ističu iz "Ensa BH".

Dodaju da kupci, kada naruče, moraju čekati po nekoliko dana da bi im bio isporučen pelet.

"Kod nas su uglavnom stari kupci, koji prepoznaju kvalitet", kazali su iz "Ensa BH" i dodaju da se cijena peleta nije mijenjala posljednjih nekoliko godina.

Iz fabrike peleta "Bio concept" Novi Grad kazali su da tona peleta košta 330 KM sa prevozom te da je velika pomama za ovim ogrevnim energentom.

"Upravo zbog velike potražnje kupci su prinuđeni da na isporuku čekaju po 20 i više dana", ističu iz ove fabrike.

(Foto: Profimedia)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti