Bh. građevinski konzorcij: Spremni za zajednički nastup na tržištima CIS-a

15.06.2010. 14:09 / Izvor: Fena
Bh. građevinski konzorcij: Spremni za zajednički nastup na tržištima CIS-a

Deset od 14 kompanija koje su na poziv Bosna Bank International i Sarajevo Business Foruma potvrdile svoj odlazak na Međunarodnu investicijsku konferenciju u Azerbejdžan, potpisale su danas u Sarajevu Memorandum o zajedničkom nastupu na tržištu zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza (CIS).

Formiranje konzorcija i odlazak bh. kompanija na investicijsku konferenciju u gradu Bakuu u Azerbejdžanu od 21. do 23. juna rezultat su aktivnosti koje Sarajevo Business Forum poduzima nakon konferencije u Sarajevu početkom aprila.

U prostorijama BBI banke Memorandum su danas potpisali predstavnici firmi: Eltra d.o.o., Euroasfalt d.o.o., Fining d.o.o., Hidrogradnja d.o.o., Širbegović Group d.o.o., Šipad Komerc d.d., Tehnograd d.o.o., Jump Logistics & Halal Europe i Granoff, dok će Grupa ARH d.o.o., taj dokument potpisati naknadno.

Direktor Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić istakao je nastojanja da se podstakne okrupnjavanje bh. preduzeća da bi na taj način zajednički izašla na tržišta gdje postoje realne mogućnosti da se dobiju poslovi.

Predstojeća konferencija u Azerbejdžanu, kako je dodao, prilika je da predstavnici naših firmi stupe u kontakt s tamošnjim privrednicima, kao i s onima iz zemalja CIS-a, te da se sagledaju prilike za njihovo učešće na tim tržištima.

"Pokušat ćemo da otvorimo mogućnosti građevinskom konzorciju da uđu u poslove koje finansira Islamska razvojna banka (banka osnivač BBI-a) u tom dijelu svijeta i da dođemo do zajedničkih interesa za bh. preduzeća", istakao je Bukvić.

Predstavnici firmi koji su potpisali memorandum (među kojima su projektanti, izvođači, logističari i druge djelatnosti koje nisu direktno vezane za građevinski segment) smatraju da na ovaj način, udruženi mogu postići značajnije efekte nego pojedinačno u otvaranju mogućnosti na tim tržištima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti