Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Bh. halal proizvodi na policama najvećeg svjetskog tematskog tržnog centra

11.08.2014. 08:40 / Izvor: eKapija.ba

U najvećem koncept shopping centru na svijetu u Dubaiju, možete pronaći bosanske proizvode. Nakon što je iz Vispakovog skladišta krenula prva pošiljka bosanskohercegovačkih prehrambenih proizvoda na tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata, prošavši stroge procedure, domaći brandovi među kojima su i Zlatna džezva, Zlatni puder, Oaza, Love Kent medenjaci, Jaro, Tajna i Wiwia praline, već su se našli na policama najvećeg koncept- shopping centra na svijetu.

"Ibn Battuta Mall", najveći je tzv. svjetski tematski tržni centar. Iz razloga što se nalazi u Dubaiju, islamskoj zemlji, važno je da su proizvodi halal certificirani.

Svjetsko halal tržište se procjenjuje na vrijednost preko 550 milijardi dolara. Neki ga procjenjuju i na preko 600 milijardi. Srećom, neke od bh.kompanija su otkrile potencijal takvog tržišta, pogotovo finansijski bogatog arapskog tržišta koji zbog oskudice u prirodnim resursima (osim nafte) mora da uvozi apsolutno svu hradnu.

Uz Vispak, među izvoznicima su i voda Oaza Tešanjski kiseljak, Klas Sarajevo, Akova Group Sarajevo, Voćar Brčko, Hepok Mostar, Sava Bijeljina, Spektar Drink i Semberija Bijeljina i Kondisa Sarajevo.

"Nije nam prvi put da izvozimo u neku od zemalja Zaljeva. Podsjetit ću da smo prije godinu i po počeli s realizacijom izvoza u Saudijsku Arabiju. Raduje nas da ovaj put prilkom izvoza u Ujedinjene Arapske Emirate nismo sami, i da smo u društvu bosanskohercegovačkih kompanija čiji kvalitet je neupitan. Vjerujem da je ovo jedan od načina kako ujedinjeni možemo iskoristiti prednosti domaćih brandova", riječi su Vispakovog menadžera za izvoz Muhameda Muzaferije.

Izvoz se realizira posredstvom kompanije Balkan Trading iz Dubaia, a koja ima za cilj kontinuiran razvoj distributivnih kanala i širenje prodaje na tržištima Zaljevskih zemalja.

"Ponosan sam jer je sada i definitivno jasno da smo zajedno ušli na novo tržište i to na velika vrata. Riječ je o najvećem tzv.koncept ili tematskom shopping centru na svijetu ‘Ibn Battuta Shopping Mall-u’, kao i 'Geant Hypermarket UAE' koji je jedan od najvećih hipermarketa u Dubai-u i regionu. Vrlo brzo, tj. za nekoliko dana, u okviru druge faze ulaska na tržište, plasirat ćemo bh. proizvode u ostale Geant supermarkete u gradovima Dubai i Abu Dhabi", ističe Zlatko Kartal predstavnik kompanije Balkan Trading.

U centru s ponosom ističu da su načinili revoluciju spojivši maloprodaju, edukaciju i zabavu na jednom mjestu. Originalno dizajniran, kako bi ispričao priču na osnovu iskustava sa putovanja poznatog arapskog istraživača Ibn Battuta, shopping mall predstavlja uzbudljivu mješavinu više od 275 trgovačkih radnji, 50 restorana i velikom ponudom prehrambenih namirnica, u okviru kojeg se nalazi i 21 kino.

(mcm.ba)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti