Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Bh. inovatori nude rješenje za prevenciju od poplava

14.08.2014. 08:10 / Izvor: Federalna.ba

Dok se na većini prostora naše zemlje traže rješenja za otklanjanje posljedica pričinjenih poplavama na stambenim i privrednim objektima, te infrastrukturi, dvojica bh. inovatora nude rješenje za prevenciju. Inovatori Sanel Alagić i Mevlin Hadžiosmanović izumili su naizgled jednostavnu i efikasnu barijeru za sprečavanje poplava i klizišta. Sada je do države.

Vodena stihija u dva je navrata na većem dijelu države nosila sve pred sobom. Stotine porodica ostale su bez domova, uništena je privreda, infrastruktura, ali i poljoprivredna proizvodnja. Šteta se procjenjuje na milijarde maraka, a njeno saniranje je neizvjesno. Sve to bio je okidač dvojici inovatora Sanelu Alagiću i Mevlinu Hadžiosmanoviću za ovaj praktični izum.

"Radi se o tonskom ili dvotonskom pvc buretu koji radi na principu spojenih posuda i koje je ujedno zaštita i brana od poplava i od klizišta", tvrdi Sanel.

Kaže za izradu prototipa, koji može uraditi bilo koja tvornica plastične galanterije, trebaju minimalna sredstva. Istovremeno uz ovaj patent neophodno je određivanje kritičnih tačaka na rijekama, a funkcionisao bi naizgled vrlo jednostavno.

"Kada se nivo vode diže, automatizmom se nasipa bure, postaje teško, to ujedno postaje brana", kaže Sanel.

Svoj izum oni su prijavili, a sada je kažu na državi da kaže ima li interesa za izradu prototipa, a potom i za proizvodnju. Jer, mnogo bi jeftinije bilo ulaganje u ovaj projekt nego u saniranje posljedica pričinjenih poplavama. Sada je ipak do onih koji raspolažu javnim novcem.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti