Bh. komorski sistem i kompanije na SEE IT Sammitu u Novom Sadu

08.11.2018. 12:15 / Izvor: Akta.ba
Bh. komorski sistem i kompanije na SEE IT Sammitu u Novom Sadu

U toku je održavanje Prvog međunarodnog sajma informaciono-komunikacionih tehnologija SEE IT Sammit, u Novom Sadu.

U Novom Sadu je toku održavanje Prvog međunarodnog sajma informaciono-komunikacionih tehnologija SEE IT Sammit na kojem u organizaciji Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u suradnji sa entitetskim komorama, nastupa pet bosanskohercegovačkih kompanija i to: Business Software Intelligence (Prnjavor), Codaxy (Banja Luka); Maxcode (Bijeljina), Smart System solution (Istočno Sarajevo) i Prointer (Banja Luka).

Na zajedničkom štandu pored kompanija zajedno izlažu i Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH, Privredna komora Republike Srpske i Privredna/Gospodarska komora FBiH.

Svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovao je i potpredsjednik VTKBiH Vjekoslav Vuković koji je u svom obraćanju istakao da je IT sektor brzorastući gospodarski sektor, kako diljem svijeta pa tako i u našoj regiji i zemljama iz kojih dolazimo. Kao takav Sektor postao je generator razvoja i u prihodovnom smislu. Vrijeme u kojem živimo optočeno je softverskim rješenjima, digitalizacijom industrijskih procesa, komunikacijski svjetlosnim brzinama, ali i rapidnim razvojem umjetne inteligencije. Sve zajedno zahtijeva sofisticiran pristup Cyber sigurnosti, jer u protivnom ulazimo u dimenziju ranjivosti.

"Kolika je povezanost ovih sustava upravo kazuje odnos njegove rasprostranjenosti, koji dopire od satelitskih tehnologija do malog čovjeka, naspram sigurnosti koji znače život pa čak i opstanak čovječanstva. Suvremeni tehnološki razvoj, brzina razmjene informacija, ustaljenost upisanih protokola, nužno je zahtijevala razvoj umjetne inteligencije, o kojoj još uvijek dvojimo u smislu njene opstojnosti. Koliko nam je korisna, ili postavlja neke obrasce ne samo ponašanja nego i razmišljanja i kao takva nas dovodi u razmišljanje predstavlja li sigurnosni ugroz ili izazov", istakao je on.

Dopredsjednik je posebno istakao da se ne smije zaboraviti da umjetna inteligencija i njeni alati imaju veliki potencijal za dobrobit društvene zajednice, ali i jednak potencijal za njeno uništenje. Kako bi smo pronašli balans između dobroga i lošega u korištenju ovih tehnologija, društvenih mreža, brzine prijenosa informacija odnosno puštanja umjetne inteligencije u naš svakodnevno život, moramo jasno izgraditi stroge standarde i procedure odnosno politike razvoja ovih tehnologija, verificiranje alata koje umjetna inteligencija koristi, a koji su u izravnoj potpori donošenja odluka svojstvenih samo čovjeku. Dakle uključiti sve prednosti čovjeka kao „stvoritelja“ umjetne inteligencije kao što su voljni moment, empatija, kreativnost, prilagodljivost, u jedan domen Cyber sigurnost.

Sajam će trajati do 09. novembra 2018.godine i prati ga održavanje 15 konferencija, panela te predstavljanje kompanija i startupova  iz cijelog svijeta.

Imajući u vidu značaj IT industrije i njen brzorastući privredni značaj, Samit je posvećen gorućim temama iz oblasti IT i telekomunikacija, ali i svih povezanih industrija od poljoprivrede do turizma.

Na sajmu se govori o temama kao što su privatnost i zaštita podataka, digitalna transformacija malih i srednjih preduzeća, outsorcingu, vještačke inteligencije, te položaju žena u menadžmentu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti