Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Bh. kompanija iz otpada gotove kože proizvodi putne i modne torbe

05.09.2018. 13:45 / Izvor: Akta.ba

Iako je u zapadnoeuropskim gradovima odavno poznato da otpad nije smeće nego vrijedna sirovina i da se razvrstvanjem otpada čuva okoliš, u BiH svijest o tome je tek u povojima.

Domaćinstva i velike kompanije u BiH se polako počinju okretati značaju reciklaže i očuvanja okoliša pa svoje poslovanje i svakodnevni život okreću u tom smjeru.

Jedna od kompanija koja je svoje poslovanje usmjerila na poštivanje i zaštitu životne sredine je Prevent grupacija, koja od svog otpada proizvodi putne i modne torbe koje su namjenjene domaćem tržitu, piše Akta.ba.

Selma Mašnić, menadžerica za investicije i upravljanje okolišem kompanije Prevent, je u okviru konferencije "Poslovna zajednica i ciljevi održivog razvoja u Bosni i Hercegovini"  kazala da održivo upravljanje prirodnim resursima osnova svakog održavaog rasta i konkurentnosti kompanije pa tako i njihove.

"Prevent kroz svoje procese efikasno koristi prirodne resurse i dodaje dodatne vrijednosti svojim proizvodima i kokurentnosti. Pojedini naši procesi su baš kroz ovakvu dodatnu vrijednost i njihov razvoj postali neki novi proizvodni segmenti. Tako sada iz ostataka gotove kože mi proizvodimo putne torbe, koje su danas dio razvoja jednog potpuno novog proizvodnog procesa. Ostaci pojedinih procesa su tako kroz dodatnu vrijednost i razvoj danas postali neki novi proizvodi tačnije luksuzne putne torbe. Ono što je bitno jeste smo mi u da otpadu koji neminovno nastaje kroz cijele naše procese pronašli rješenje kako mu dati neku novu funkciju i korist, djelimično ga smanjiti i tako očuvati okoliš koliko je to moguće", kazala je Mašnić.

I.M.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti