Bh. kompanija medIT donirala usluge zdravstvenim ustanovama u BiH

10.04.2020. 10:47 / Izvor: Akta.ba
Bh. kompanija medIT donirala usluge zdravstvenim ustanovama u BiH

Bh. kompanija medIT, od početka vanrednog stanja u našoj zemlji izazvanog pandemijom virusa COVID-19, pružila je bezrezervnu podršku.

Bh. kompanija medIT, od početka vanrednog stanja u našoj zemlji izazvanog pandemijom virusa COVID-19, pružila je bezrezervnu podršku zdravstvenim ustanovama i bez naknade realizirala niz elektronskih usluga koje su olakšale i ubrzale proces registracije pacijenata obuhvaćenih mjerama borbe protiv pandemije, CoVID-19. Zahvaljujući dodatnom angažmanu svog osoblja, u Kantonu Sarajevo proveden je niz mjera koje putem elektronskih aplikacija omogućavaju efikasnije i brže praćenje pacijenata, te nude olakšice zdravstvenim radnicima.

"Kao domaća firma znanje naših stručnjaka iz zdravstvene informatike stavili na raspolaganje zdravstvenom sistemu koji je prvi bio na udaru pandemije CoVID-19, kako bi agilnim infromatičkim pristupom podržali implementacije CoVID-19 algoritama, puta pacijenta u Kantonu Sarajevo. Omogućavanje dohvata i analize centraliziranih zdravstvenih podataka građana Kantona Sarajevo na brži i efikasniji način uštedjeli smo dragocjeno vrijeme, a time sigurno uticali i na živote naših sugrađana"istakao je Samir Dedović, direktor medIT-a

Do danas su u Kantonu Sarajevo provedene brojne mjere, dok se neke još provode, a koje su unaprijedile kvalitet usluge te efikasniju obradu pacijenata. Prije svega, izvršene su dorade i preinake na sistemu eRecept, kako bi se stvorili uslovi za tromjesečno produženje terapije hroničnim bolesnicima, čime bi se reduciralo njihovo kretanje po domovima zdravlja i odlazak po uputnice. 

Umreženo je, ili je još uvijek u toku umrežavanja, četrnaest trijažnih šatora, te je omogućen pristup aplikaciji eKarton osoblju Zavoda za javno zdravstvo KS zbog uloge koju imaju u ovim okolnostima, te je provedena dodatna edukacija osoblja iako se ove aplikacije primjenjuju od 2012. U AIS (ambulantni informacioni sistem) / BIS (bolnički informacioni sistem) sistem KS uvezana je Klinika za plućne bolesti KCUS "Podhrastovi", koja se zbog COVID-19 koristi kao karantin, a u sistem je uveden i izolatorij u Općoj bolnici Sarajevo.

Također, kao mjesta gdje se vrše testiranja na COVID-19 - mikrobiološke laboratorije Kliničkog centra, Opće bolnice i klinike “Alea” uvezane su u AIS/BIS sistem te je omogućeno efikasnije i trajno evidentiranje i  izvještavanje. Kroz sistem je moguće pratiti samoizolirane pacijente, a omogućen je i rad u cijelom sistemu pristupom sa udaljene lokacije, kao i putem mobilne aplikacije.

"Nadamo se da će zdravstveno osoblje i pacijenti imati što više koristi od provedenih mjera, te da ćemo kao i do sada, i nakon vanrednih okolnosti biti pouzdan i društveno odgovoran partner brojnih zdravstvenih ustanova u našoj zemlji i regiji"istakao je Amir Filipović, izvršni direktor medIT-a. Pismo namjere upućeno je i nadležnim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu, Tuzlanskom kantonu i Unsko-sanskom kantonu, gdje su takođe pružene mnogobrojne dodatne usluge zdravstvenim ustanovama, a medIT je na raspolaganju svim partnerskim ustanovama u našoj zemlji. 

medIT d.o.o. Sarajevo domaći je lider u oblasti primjene ICT poslovnih rješenja u oblasti medicine. Pored primjene provjerenih i dokazanih “Agfa“ i “T-System“ ICT rješenja (evropski i svjetski lider u implementacijama i integracijama zdravstvenih IT rješenja), medIT d.o.o. nudi i rješenja iz sopstvenog razvoja. Pored Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Srednje-bosanskog,  te Hercegovačko-neretvanskog kantona, medIT d.o.o. je proizvode iz svog portfelja implementirao i u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, te na brojnim privatnim klinikama u BiH i regiji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti