BH kompanije na sajmu investicija i trgovine "China-CEEC EXPO"

23.06.2016. 14:35 / Izvor: Akta.ba
BH kompanije na sajmu investicija i trgovine 'China-CEEC EXPO'

Sajam je održan u jednoj od hala Međunarodnog konferencijskog i sajamskog centra Ningbo koji raspolaže izložbenim prostorom površine od 5.000 m2

Deset bosanskohercegovačkih kompanija je u organizaciji Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nastupilo na zajedničkom štandu na 2. sajmu investicija i trgovine "China-CEEC EXPO" koji je održan od 09. do 12. juna 2016. godine u gradu Ningbo u Kini.

Ova izložbena manifestacija po drugi put je organizovana u okviru sveobuhvatne inicijative NR Kine koja ima za cilj jačanje saradnje sa zemljama Centralne i Istočne Evrope (tzv. CEE region). Među brojnim manifestacijama su i trgovinski sajam koji je fokusiran na poljoprivredno-prehrambene proizvode, zatim investicijski i poslovni forumi te brojne konferencije a u toku sajma održana su i dva „b2b“ događaja (poslovni susreti kompanija iz Kine i zemalja CEE regiona). Kao što je bilo i prethodne godine, i ovaj put su glavni sponzori manifestacije Ministarstvo trgovine NR Kine i Narodna vlada Provincije Zhejiang, te su s tim u vezi obezbjeđene i određene povoljnosti za učesnike. Takođe je značajan doprinos i podrška Ambasade NR Kine u Sarajevu koja je uložila maksimalne napore kako bi omogućila odlazak što većeg broja kompanija iz BiH.

Sajam je održan u jednoj od hala Međunarodnog konferencijskog i sajamskog centra Ningbo koji raspolaže izložbenim prostorom površine od 5.000 m2. Na sajmu se predstavilo 260 kompanija iz 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope. Iz Bosne i Hercegovine se na ovom sajmu predstavilo 5 vinarija i to: Vinarija Čitluk, Podrumi Andrija iz Čitluka, Podrumi Anđelić iz Trebinja, Hepok doo Mostar i Hercegovinavino doo Mostar. Pored vina, na bh izlagačkom prostoru veličine 80m2 bile su zastupljene i kompanije iz sektora ljekovitog bilja i meda i to Anđelić doo iz Trebinja (proizvodnja eteričnih ulja i začina), Halilović doo iz Ilijaša (proizvodnja ljekovitog i aromatičnog bilja, čajeva, eteričnih ulja i dekorativnih predmeta), Smilje i Bosilje doo iz Čapljine (proizvodnja eteričnih ulja), te Natura Line doo iz Trebinja (proizvodnja meda i hrane za pčele).

Prvi dan Sajma, bosanskohercegovački štand i naše izlagače je posjetio i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, gosp. Mirko Šarović zajedno sa zvaničniom delegacijom BiH koja je učestvovala na svim događajima organizovanim na institucionalnom nivou.

Održane su Ministarska konferencija na kojoj su sumirani dosadašnji rezultati saradnje, te predložene dalje aktivnosti, zatim Seminar privrednih komora na kom je između ostalog predloženo jačanje saradnje u oblasti edukacije, a predstavnici Komore učestvovali su i na događaju u organizaciji kineske Administracije za kvalitet, inspekciju i karantin na temu uvođenja elektronske certifikacije s ciljem pojednostavljenja trgovinske saradnje.

Posebno je značajno otvaranje stalne postavke proizvoda iz zemalja Centralne i Istočne Evrope. Potpredsjenik Nemanja Vasić ovom prilikom otvorio je paviljon Bosne i Hercegovine izražavajući zahvalnost organizatorima na ovoj izuzetnoj mogućnosti za plasman bh. proizvoda za koje raste potražnja na kineskom tržištu. Najavljeno je intenziviranje saradnje i prema riječima potpredsjednika Vasića, Komora će u saradnji sa svim relevantnim institucijama, uključujući Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo inostranih poslova BiH, Ambasadu BiH u Kini i naravno Ambasadu Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini, sprovesti sve potrebne aktivnosti u cilju povećanja izvoza i zastupljenosti širokog spektra proizvoda na kineskom tržištu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti