Vijesti

Bh. kompanije se pripremaju za međunarodna tržišta

29.09.2011. 09:29 / Izvor: eKapija.ba

Johann Hesse, šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji Evropske unije u BiH, posjetio je protekle sedmice kompanije Rajz Bautrend iz Hadžića, Milkos iz Sarajeva i Alu Co iz Hrasnice. Ove tri kompanije uključene su u projekte TurnAround Management (TAM) i Business Advisory Service (BAS).

"Ekonomska spremnost Bosne i Hercegovine je od velikog značaja u procesu EU integracija i stoga ovi projekti, koje implementira EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj), pomažu kompanijama da podignu operativne standarde i poboljšaju manadžerske kapacitete, kao i da im olakšaju proces dobivanja certifikata", pojasnio je Hesse. On dodaje da je projekat u osnovi osmišljen da na razne načine pomogne poboljšanje konkurentnosti i funkcionalnosti tih kompanija.

TAM/ BAS programi pružaju mikro-biznisima i malim i srednjim preduzećima direktnu pomoć kroz iskusne savjetnike i konsultante, pomažući kompanijama da usvoje zahtjeve tržišne ekonomije.

Alu Co iz Hrasnice proizvodi saobraćajnu signalizaciju i sigurnosne ograde. Predsjednik Izvršnog odbora kompanije, Damir Kečo, kaže da će dobivanje EU certifikata za sigurnost pomoći Alu Co da postane lider na tržištu jugoistočne Evrope.

"Sve kompanije koje smo danas posjetili daju primjer praktičnosti EU integracije. EU standardizacija je neophodna, ona je svakodnevna realnost za kompanije okrenute tržištu", rekao je Hesse. Istakao je i da Rajz Bautrend već koristi informacione tehnologije jedne članice EU, a Milkos, koji je vaoma aktivan tržišni igrač, treba osigurati cetifikat standarda kvaliteta u skladu sa EU standardima. Isto tako, Alu Co je u procesu dobivanja certifikata u skladu sa EU regulacijom o sigurnosti, što je prema njegovim riječima ključ za poslovni ekspanziju.

TAM/ BAS programi promoviraju mjere povećanja energetske efikasnosti u proizvodnji i smanjenja zagađivanja okoliša. Također podržavaju žene-poduzetnice i podstiču učešće žena na menadžerskim pozicijama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti