Bh. kompanije u inostranstvu uložile 69 miliona eura

04.05.2011. 07:42 / Izvor: Nezavisne novine
Bh. kompanije u inostranstvu uložile 69 miliona eura

Bosanskohercegovačke kompanije ostvarile su prošle godine ulaganja u inostranstvu od 69 miliona eura, preliminarni su podaci Centralne banke BiH.

U ovoj instituciji kažu da nemaju konkretne podatke o tome koje kompanije su zabilježile direktna strana ulaganja i u koje zemlje su investirale s obzirom na to da prvi put rade statistiku ove vrste.

"Podatke o tome imaćemo polovinom godine", rečeno nam je u ovoj instituciji.

Igor Gavran, projekt menadžer u Sektoru za makroekonomski sistem Spoljnotrgovinske komore BiH, kaže da do sada nijedna institucija nije vodila statistiku o stranim direktnim investicijama BiH u inostranstvu, zbog čega ovakve informacije, između ostalog, nisu mogle biti prezentovane na mnogim važnim skupovima.

"Ukoliko se statistika pokaže tačnom, cifra od uloženih 69 miliona eura nije zanemarljiva s obzirom na stanje u bh. privredi, ali i činjenicu da je 2010. godine još vladala recesija", kaže Gavran.

Napominje da nije loše što bh. kompanije proširuju tržište, ali da je to istovremeno i pokazatelj da im je lakše investirati vani nego u BiH, a što je nepovoljna okolnost.

Jedno od najvećih ulaganja bh. kompanija u inostranstvu je nedavno otvaranje "Violetine" fabrike u Hrvatskoj u vrijednosti 12 miliona eura. S obzirom na to da je fabrika građena prošle godine, vjerovatno da jedan dio od 69 miliona ukupnih direktnih stranih investicija bh. kompanija u prošloj godini otpada i na ovo ulaganje.

Iako će statistika CB BiH dati precizne podatke o ulaganjima u inostranstvu, neke investicije su poznate i registrovane su u medijima. Između ostalog, FEAL iz Širokog Brijega kupio je firmu u Austriji, grupacija MIMS porodice Selimović ušla je u vlasništvo medijske kompanije "Business.hr" u Hrvatskoj, "Prevent" je preuzeo vlasništvo u kompaniji AD "Brodovi" Split.

Međutim, da li su ova ulaganja registrovana kao ulaganja bh. kompanija zavisi od toga da li su investicije vođene iz dijelova ovih kompanija u BiH.

Najveći poslijeratni bh. ulagač u inostranstvu je firma "Mepas" iz Širokog Brijega, koja je preuzela "Saponiju" iz Osijeka, "Koestlin" iz Bjelovara, "Brodomerkur" iz Splita i "Marasku" iz Zadra.

U veća ulaganja spadaju i investicija konjičkog "Prominvesta" u fabriku "Albbos" u Albaniji, MIMS-ovo preuzimanje fabrike "Marinada" u Hrvatskoj, ulaganje u Austriji mesne industrije "Brajlović".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti