Bh. ministarstvo ne poštuje odluke suda o homologaciji vozila

02.11.2012. 07:36 / Izvor: Nezavisne novine
Bh. ministarstvo ne poštuje odluke suda o homologaciji vozila

Sud BiH ponovo je poništio odluku Ministarstva komunikacija i transporta BiH (MKT), kojom je posao homologacije vozila u BiH dodijeljen Konzorcijumu na čelu sa "EIB Internationale" iz Banjaluke i naložio novo donošenje odluke.

Pored toga, zbog cijelog postupka dodjele poslova homologacije, Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu protiv Rude Vidovića, bivšeg ministra komunikacija i transporta BiH i aktuelnog zamjenika ministra u ovom ministarstvu.

Naime, u junu 2009. godine Ministarstvo komunikacija i transporta sa Rudom Vidovićem na čelu raspisalo je javni konkurs za odabir organizacije za obavljane poslova u oblasti homologacije vozila. Na konkurs su se prijavila dva kandidata i to Automotiv centar -centar za vozila (AMC) i Konzorcijum na čelu sa "EIB International".

Nakon javnog poziva, Vidović imenuje komisiju i propisuje kriterijume za izbor organizacije za obavljanje homologacije, nakon čega ista ta komisija sačinjava rang-listu i ponudu AMC-a ocjenjuje sa 88,4 boda, a Konzorcijum sa 72,9 bodova.

I pored većeg broja bodova, Vidović posao homologacije dodjeljuje Konzorcijumu, ali tu odluku, po žalbi AMC-a, poništava Sud BiH u 2010. godini i nalaže MKT da raniju odluku o dodjeli poslova homologacije poništi i ponovi postupak.

Nakon te presude, Vidović poništava svoju raniju odluku, ali i donosi novu krajem februara 2011. godine, odnosno potpuno istu i posao ponovo dodjeljuje Konzorcijumu.

Nakon toga AMC ponovo podnosi tužbu Sudu BiH, koji polovinom jula ove godine ponovo poništava odluku ministra Vidovića i nalaže MKT da donese novu odluku u skladu sa presudom, a najkasnije 15 dana od dana prijema presude.

"Međutim, Ministarstvo nije donijelo odluku u skladu s nalogom suda, tako da homologaciju vozila u BiH trenutno rade nelegalno, jer ne postoji pravni osnov za obavljanje homologacije", rekao je Aleksandar Milašinović, jedan od direktora AMC-a.

U Ministarstvu komunikacija i transporta juče nismo uspjeli dobiti odgovor na pitanje zašto ne poštuju odluku Suda BiH, jer se Damir Hadžić, sadašnji ministar komunikacija i prometa BiH, i Vidović, aktuelni zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH, nisu javljali na mobilni telefon.

Zbog svega ovoga AMC podnosi krivičnu prijavu protiv Vidovića, ali tužilac je odbacuje nakon čega se AMC žali glavnom tužiocu Tužilaštva BiH.

Ovu žalbu uvažava glavni tužilac Tužilaštva BiH i naređuje postupajućem tužiocu da ponovo razmotri sve okolnosti i ukoliko ima osnova otvori istragu protiv Vidovića.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti