Bh. motivi u drvorezu: Salem Bubalo izrađuje unikatne suvenire

24.04.2017. 12:56 / Izvor: Akta.ba
Bh. motivi u drvorezu: Salem Bubalo izrađuje unikatne suvenire
OTVORI GALERIJU

Direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara Salem Bubalo pokrenuo je izradu domaćih suvenira od hrastovine i bukovine.

Direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara Salem Bubalo pokrenuo je izradu suvenira od hrastovine i bukovine koji odražavaju autentičnost hercegovačkog podneblja u materijalima i motivima.

Stolovi, stolice, stalci za mobitele i vino, čaše za vino i rakiju, tavla, kutijice duhan, te ostali suveniri na kojima dominiraju motivi Starog mosta, Počitelja, grb grada Mostara, samo je dio kolekcije koja će prezentirana na ovogodišnjem sajmu Dani trešnje u Mostaru.

Govoreći o tome otkuda mu ideja da krene u ovaj posao, Bubalo kaže da se radi o talentu koji je otkrio još kao dječak kada je pravio makete starih brodova i otad ga godinama njegovao.

"Ovo je posebna priča koja ima posebnu dušu, a tako ćemo je i predstaviti", kaže Bubalo za Akta.ba.

Inače, izrada ovih originalnih suvenira direktoru Zavoda dođe kao odmor i do sada ih je izrađivao za uži krug prijatelja, te za poznanike širom svijeta kao uspomenu na svoj kraj.

Međutim, zbog sve većeg interesa za ovim rukotvorinama, trenutno je u pripremi osnivanje i registracija obrta, te upošljavanje osam mladih i stručnih ljudi.

"Plan nam je da krenemo sa masovnom proizvodnjom, a svaki od izrađenih suvenira će biti zaštićen", kaže nam Bubalo.

Također, u izradi je poseban prodajni katalog svih ovih proizvoda sa cijenama i formatima u kojem će svaki od njih imati svoju ponudu i dostupnost.

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti