BH naftaši pripremaju teren za poskupljenje goriva

21.01.2009. 12:22 / Izvor: Dnevne novine SAN
BH naftaši pripremaju teren za poskupljenje goriva

Dok cijene sirove nafte i svijetu i dalje svakodnevno ruše rekorde i bliže se donedavno nezamislivoj granici od 30 dolara za barel, potrošači goriva u BiH i njenom okruženju strepe od njegovog poskupljenja. Naime, nakon što je juče Ina u Hrvatskoj benzin poskupjela za oko sedam posto, a dizel za 6,5 posto, pitanje je trenutka kada će taj ničim opravdan potez hrvatska kompanija povući i u našoj zemlji, budući da je njen glavni snabdijevač naftnim derivatima i uz to suvlasnik najveće bh. naftne kompanije – Energopetrola.

Da li će se, kada i u kojem obimu to desiti, za sada se ne zna, jer direktor Energopetrola Franjo Božić ne želi govoriti o toj temi. Postojeće cijene naftnih derivata na benzinskim pumpama malih distributera, zadržat će se do kraja ove sedmice. To je potvrdio Izudin Ahmetlić, predsjednik Sekcije distributera naftnih derivata FBiH.

Međutim, prema njegovim riječima, razlog što bh. mali distributeri neće korigovati svoje cjenovnike nije konstantan pad cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, gdje se barel jučer kretao oko 32 dolara, nego "zbunjenost naftaša zbog nerealnih rafinerijskih cijenovnika".

"Nikome nije jasno šta se dešava i svi za sada šute! Za ovosedmične rafinerijske cijenovnike se još može reći da su izuzetno povoljni, jer su cijene korigovane za po dva feninga manje ili više u odnosu na prošlu sedmicu, kada su cijene svih naftnih derivata povećane za 10 feninga. Rafinerije nemaju nikakve osnove za ovakve cjenovnike. Svi su izgleda pobudalili", zaključuje Ahmetlić, ponavljajući staru priču kojom se opravdava ignorisanje kontinuiranog pada cijena na svjetskom tržištu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti