Bh. privrednici u posjeti Kazahstanu - Glavna tema razgovora biće snabdijevanje BiH plinom i naftom

22.05.2007. 13:21 / Izvor: Oslobođenje
Bh. privrednici u posjeti Kazahstanu - Glavna tema razgovora biće snabdijevanje BiH plinom i naftom



Privredna delegacija Vlade Bosne i Hercegovine tokom maja 2007. godine boraviće u Kazahstanu, koji bi trebalo da postane značajniji privredni partner u narednim godinama. Privrednike predvode Vahid Hećo, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Svoj interes da u vrijeme posjete od 21. do 25. maja 2007. prezentiraju vlastite mogućnosti za privredno povezivanje sa tamošnjim biznismenima našli su Bosnalijek, Energoinvest, Vispak, Sigma, Ovako, Hazarton...

Snažnu podršku delegacija će imati i u činjenici da će u isto vrijeme u glavnom gradu Kazahstana boraviti i Sven Alkalaj, ministar inostranih poslova u BiH.

Glavna tema privrednih razgovora biće snabdijevanje BiH plinom i naftom, dakle energentima koje naša država uvozi u stopostotnom iznosu.

Prema analizi sačinjenoj za ovu priliku u Sektoru energetike Privredne komore FBiH, potrebe domaćeg tržišta za gorivima na bazi nafte su 1,5 miliona tona godišnje, a gasa oko 400 miliona kubnih metara. Federacija BiH ima svoju direkciju robnih rezervi, što joj omogućava da mimo konzorcija INA - MOL naftu i derivate za potrebe te direkcije može nabavljati direktno od kazahstanskih kompanija.

Kada je u pitanju gas, čiji rast potrošnje ide ka 600 miliona kubnih metara godišnje, i taj energent bi se mogao nabavljati sa novog kazahstanskog tržišta pod uvjetom da se postignu povoljnije cijene isporuke. Tu mogućnost treba iskoristiti s obzirom na činjenicu da dugoročno snabdijevanje ovim energentom iz Rusije još nije dogovoreno i zato se stalno doima neizvjesnim.

Sagovornici iz Kazahstana će na ove izazove naći povoljan odgovor, “jer im problem nije nepoznat”. Istovremeno, aktueliziraće i učešće tamošnjih kompanija u termoenergetskim objektim u Federaciji BiH (Tuzla, Kakanj, Bugojno i Kongora) jer im je to prihvatljivo sa stanovišta značajnih zaliha uglja kojim BiH raspolaže.

Zanimljivu platformu buduće privredne saradnje nudi i Bosnalijek. Kako ističe Edin Arslanagić, direktor te kompanije, očekuju susrete sa predstavnikom tamošnjeg ministarstva zdravstva i institucijama nadležnim za registraciju lijekova i farmaceutsko tržište. Spremni su ući u zajednički biznis sa domaćim proizvođačima lijekova i prikupiti informacije o vodećim uvoznicima i distributerima.

“Naše kompanije imaju značajne mogućnosti izvoza poljoprivrednih proizvoda, vode, slatkiša, prerađevina voća i povrća i mlijeka, ljekovitog bilja, vina, piva i duhana, o čemu ćemo sagovornicima ponuditi konkretne mogućnosti i za njih interesantne podatke”, izjavio je član bh. privredne delegacije Avdo Rapa, dopredsjednik Privredne komore FBiH.

Iz glavnog grada Kazahstana stižu poruke o tome da se ovom susretu pridaje veliki značaj. Zbog toga što se veliki broj tamošnjih direktora želi susresti sa gostima iz BiH ministar energije Izmukhabetov je sugerisao da se posjeta, ranije zakazana za početak maja, pomjeri za desetak dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti