Vijesti

BH Telecom će se prodavati na Londonskoj berzi

10.09.2007. 14:40 / Izvor: Poslovni dnevnik


Vlada FBiH namjerava preko 10 posto državnog vlasništva BH Telecoma prodati na Sarajevskoj ili, vjerojatnije, na Londonskoj berzi. Prema neslužbnim izvorima na berzi će se prodavati i cijelo ili pak dio državnog vlasništva u preduzećima Energoinvest i Hidrogradnja. Zbog toga su proljetos i poništeni međunarodni natječaji za privatizaciju tih preduzeća. Vlada FBiH planira veći dio vlasništva BH Telecoma prodavati na međunarodnom javnom natječaju. Vjerovatno će se natječajem ponuditi 51 posto vlasništva, a ostatak udjela prodavat će se na berzi. Vlada FBiH planira zadržati kontrolni paket u BH Telecomu od 25 posto i jedne dionice. Procjena je kako će se na berzi prodavati 14 posto BH telecoma, a njegova je vrijednost na Sarajevskoj berzi oko 150 miliona EUR.

Odluka o prodaji dijela državnog vlasništva u BH Telecomu na Londonskoj berzi uslijedila je nakon uspješne prve prodaje manjinskog državnog vlasništva Intešpeda na Sarajevskoj berzi.

U toj je prodaji postignuta dvostruka cijena dionica od početne cijene. Prodajom državnog djela u preduzećima kao što su Hidrogradnja i Energoinvest na berzi ostvarila bi se, vjeruju u Vladi F BiH, najpovoljnija cijena. Na primjer, za 66 posto vlasništva Hidrogradnje najpovoljnija je ponuda na natječaju bila desetak miliona EUR, a tržišna vrijednost dionica na Sarajevskoj je berzi preko 500 miliona EUR.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti