BH Telecom i Verso potpisali ugovore o isporuci opreme

24.10.2012. 15:22 / Izvor: eKapija.ba
BH Telecom i Verso potpisali ugovore o isporuci opreme

Kompanije BH Telecom i Verso d.o.o. Sarajevo danas su u Sarajevu potpisale dva nova ugovora o isporuci opreme. Ugovore su potpisali generalni direktor BH Telecoma, mr. Nedžad Rešidbegović i Haris Ćeremida, direktor kompanije Verso.

Potpisani ugovori se odnose na isporuku opreme i dodatnih dijelova za proširenje agregacijskog i LAN servisnog dijela IP/MPLS mreže i nabavku Unified Storage sistema, blade servera i licenci.

Realizacijom ugovora u naredne 3 godine kroz III faze, BH Telecom nastavlja sa širenjem agregacijske metroethernet i IP/MPLS mreže na novih 60 lokacija, kao i uspostavom visokokapacitivnih 10 Gbps linkova/prstenova prema postojećim MPLS čvorovima u mreži BH Telecoma. Geografskim širenjem i povećanjem propusne moći agregacijske IP/MPLS mreže, obezbjeđuje se nesmetani daljnji razvoj i distribucija svih širokopojasnih i multimedijalnih servisa prema krajnjim korisnicima u svim mrežama BH Telecoma (BHLine i BH Mobile).

Instalacijom i integracijom visokopropusnih i robusnih agregacijskih IP/MPLS rutera u regionalnim centrima, stvaraju se tehnološke pretpostavke za daljnji ubrzani rast korisničkog internet saobraćaja i migraciju na IPv6 tehnologiju.

U segmentu podrške IP agregacije serverskih platformi i farmi u servisnoj mreži BH Telecoma, realizacijom ugovora stiču se tehnološki preduslovi za izgradnju modernog data centra.

Kroz ugovor o nabavci serverske i storage opreme od proizvođaca Cisco Systems, BH Telecom će izvršiti značajno proširenje data centar kapaciteta i stvoriti preduslove potrebne za nastavak konsolidacije postojeće serverske i storage opreme za potrebe BH Telecom IP servisne mreže. Isporučena platforma će se bazirati na najmodernijim serverskim tehnologijama i internoj konvergentnoj 10G IP mreži sa visokim stepenom serverske virtualizacije u skladu sa svjetskim trendovima u ovoj oblasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti