BH Telecom od aprila pušta u rad 4G mrežu

19.03.2019. 08:09 / Izvor: Faktor
BH Telecom od aprila pušta u rad 4G mrežu

Time će BiH prestati biti jedina država u Evropi u kojoj nema signala 4G mreže

Usluga 4G mreže koju će pružati BH Telecom bit će dostupna u svim većim gradovima u našoj zemlji već u toku aprila ove godine, kazala nam je Nađa Lutvikadić-Fočo, portparolka BH Telecoma.

"Do kraja 2019. godine se u skladu s najavljenom dozvolom očekuje kontinuirano širenje teritorijalne pokrivenosti. Trenutno se provode aktivnosti nadogradnje, zamjene, postojećih baznih stanica", dodala je Lutvikadić-Fočo.

Podsjećanja radi, Vijeće ministara je na posljednjoj sjednici usvojilo odluku o uvjetima za dodjelu dozvola za pružanje usluga 4G mreže. Prema ovoj odluci, frekventni spektar za 4G mrežu će biti podijeljen na tri jednaka dijela i dodijeljen trima dominantnim operaterima u BiH, BH Telecomu, M:telu i Eronetu. Za dobijanje dozvole oni će morati uplatiti po 17,5 miliona KM u pet jednakih rata.

Jedan od osnovnih uvjeta kojeg će morati ispuniti je da u narednih pet godina svaki od njih osigura 90 posto pokrivenosti teritorije BiH, te 80 posto putnih pravaca, uključujući mostove i tunele.

Nakon spomenute sjednice Vijeća ministara direktor Regulatorne agencije za komunikacije Predrag Kovač je kazao kako bi telekom operateri do kraja ove godine trebali signalom 4G mreže pokriti veće centre u BiH, odnosno 60 posto teritorije. Međutim, članica Nadzornog odbora BH Telecoma Svetlana Cenić je putem svog Twitter profila poručila kako će 4G mreža biti dostupna korisnicima već u naredni mjesec, a odgovor kojeg smo dobili iz BH Telecoma riješio je ovu dilemu.

Ono što sada predstoji je provođenje odluke Vijeća ministara, odnosno dodjela dozvola telekom operaterima. Time će BiH prestati biti jedina država u Evropi koja nije uvela 4G mrežu, a u svijetu postoji samo još nekoliko država, poput Kube, Sjeverne Koreje, Bocvane i slično, u kojima nije uvedena ova vrsta usluge.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti