Vijesti

Bh. učesnici CEFTA foruma u Beogradu opisali teškoće s kojima se suočavaju: Necarinske barijere nepremostiv problem

16.02.2010. 09:15 / Izvor: Nezavisne novine

Necarinske barijere i dalje su najveća prepreka prilikom izvoza bh. proizvoda u zemlje okruženja, upozoravaju domaći proizvođači.

Slobodnu trgovinu koja u okviru Centralnoevropske zone slobodne trgovine (CEFTA) postoji na papiru, ali u stvarnosti obiluje barijerama, slikovito je opisao Tomislav Kovač, vlasnik kompanije "Aleksandrija". On je, prema riječima bh. učesnika foruma CEFTA u Beogradu, pobrao aplauze nakon što je kao posljednji govornik opisao teškoće s kojima su suočava.

"Moja kompanija posluje u tri zemlje CEFTA - BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Prilikom uvoza sirovina, na primjer kukuruza iz Srbije radi prerade u BiH, nemam problema, ali kada napravim gotov proizvod i pokušam ga plasirati u Srbiju, skidaju ga sa šlepera na granici. Tada traže analize koje me skuplje koštaju nego što izvozom mogu zaraditi. Nisam mogao pretpostaviti da ću naići na takve barikade. Ako postoji slobodan protok robe, ko ima pravo da postavlja uslove privredenicima", upitao je Kovač.

Učesnici foruma izrazili su žaljenje što najviši predstavnici srbijanskih ministarstava nisu bili prisutni tokom ovog govora. Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Vesna Arsić pozvala je sve privrednike da predoče konkretne dokaze o problemima na granici, što je Kovač i učinio predajući skenirani dokument o necarinskim barijerama s kojima se suočio.

Na forumu je bilo riječi o inicijativi o uzajamnom priznavanju certifikata, koja je potekla na ranijim skupovima CEFTA. Predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin kazao je da je anketom među privrednicima utvrđeno da međusobno nepriznavanje certifikata o kvalitetu predstavlja najveći problem. S tim u vezi, na forumu je ponovljeno da je potrebno da na tome više rade privredne komore u regionu i državni organi.

CEFTA forum u Beogradu održan je u ovkiru šestog Sajma brendova "Brand Fair" na kojem su se među 60 učesnika samostalno predstavile kompanije "Širbegović" Gračanica i "Prijedorčanka" Prijedor, koja je nagrađena za gazdinu rakiju kao najbolju novu brend ideju. Muris Pozderac, sekretar Grupacije organizatora sajmova pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH (STK), kaže da je bh. privreda s najjačim brendovima predstavljena jedinstveno na zajedničkom štandu.

"STK BiH i entitetske privredne komore nastupili su koordinirano, a za naš štand zanimanje je pokazao veliki broj posjetilaca i poslovnih ljudi", kazao je Pozderac.

Svoje brendove predstavili su "Vispak" Visoko, "Lijanovići" Široki Brijeg, "Klas" Sarajevo, "Intal" Milići, "Zvečevo-Lasta" Čapljina te još neke kompanije, a entitetske privredne komore promovisale su potencijale svojih grupacija. Dogovorena je saradnja bh. i srbijanskih kompanija u metalskoj I drvnoj industriji, a bh. kompanije pozvane su da izlažu na pojedinim sajamskim manifestacijama u Srbiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti