Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BHANSA u problemima, istražuju mogućnosti za osiguranje dodatnih sredstava

22.06.2020. 12:04 / Izvor: Fena

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), zajedno sa svim europskim pružateljima usluga u zračnoj plovidbi i EUROCONTROL-om nastoji iznaći najbolja rješenja za prevadavanje do sada nezapamćene krize koja je zbog pandemije koronavirusa pogodila zrakoplovnu industriju u cjelini. Također, unutar Bosne i Hercegovine iniciramo zajedničko djelovanje svih segmenata zrakoplovne industrije te nadležnih vlasti, kako bi i naš bh. odgovor na situaciju bio što uspješniji, kaže direktor BHANSA-e Davorin Primorac.  

U tom svjetlu on najavljuje i sutrašnji sastanak u državnom ministarstvu prometa i komunikacija, na kojem bi se trebali čuti i konkretni prijedlozi za zajedničko djelovanje.

"Globalna prometna situacija je i dalje izrazito nepovoljna. S obzirom na prirodu mjera poduzetih u borbi s pandemijom, industrija zračnog prometa je nesrazmjerno negativno pogođena i trenutno prolazi kroz najgoru krizu od svog postanka. Financijski gubici s kojima se susreću avio prijevoznici, pružatelji usluga u zračnoj plovidbi i zračne luke su bez presedana u dosadašnjoj povijesti", ističe Primorac.

Kada je u pitanju BiH, u prošlom mjesecu je zabilježeno svega 10 posto zračnog prometa u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a ni procjene za ovaj mjesec nisu osjetno bolje. Usprkos operativnoj spremnosti za prijem punog kapaciteta, prometa još uvijek nema u dovoljnoj mjeri.

Situacija, naglašava Primorac, jeste teška, ali uprava BHANSA-e već poduzima konkretne mjere kako bi održala financijsku ravnotežu i pripremila se za predstojeći period. Izmjene Financijskog plana Agencije za ovu godinu su urađene, rezovi su neizbježni, te će, ističe Primorac, kroz smanjenja rashoda, odgode investicija i drugih obveza za kasnija razdoblja BHANSA uštedjeti oko 23 milijuna KM u ovoj kritičnoj godini.

"Agencija istražuje sve raspoložive mogućnosti za osiguranje dodatnih sredstava. S partnerima u EUROCONTROL-u intenzivno radimo na osiguranju financijskog aranžmana, kojim bi BHANSA primila 51% sredstava planiranih od en route u razdoblju veljača-svibanj. Također, izvjesno je da će komercijalni kreditni aranžmani biti nužni, te se poduzimaju aktivnosti na osiguravanju njihovog odobrenja. U slučaju potrebe, bit će zatražena i pomoć od institucija države, ali bez ugrožavanja poslovne autonomije Agencije", obrazlaže Primorac poduzete aktivnosti o kojima će biti riječi i na sutrašnjem sastanku kod fresornog ministra, Vojina Mitrovića.

Primorac se osvrnuo i na prozivke zbog kampanje “Naše nebo, naš uspjeh”, a vezano za preuzimanja kontrole nad bh. nebom od strane BHANSA-e. Kaže da je ponosan na sve što je Agencija ostvarila u protekle četiri godine, a posebno na povijesno preuzimanje kontrole u našem zračnom prostoru.

"Niti jednog trenutka nismo skrivali koliko je potrošeno za obilježavanje događaja koji, po svim procjenama, ima povijesni značaj za bh. zrakoplovstvo, ali i državu u cjelini. Licitira se iznosom od 300 tisuća KM, kao da je to potrošeno na hranu i piće, a činjenica je da je zapravo to cijena svih aktivnosti vezanih za taj povijesni datum. Preuzimanje kontrole bh. neba simboliziralo je suverenitet Bosne i Hercegovine, i predstavlja svijetlu tačku u ovom sveopćem sivilu i moru loših vijesti", navodi prvi čovjek BHANSA-e.

Cilj je, dodaje, bio informirati našu javnost o golemom postignuću nakon 28 godina od neovisnosti BiH. To je uključivalo i promociju BiH i BHANSA-e na međunarodnoj sceni kroz promotivne filmove koji prikazuju naše turističke atrakcije i privlače strane turiste i investicije.

"Na osnovu pozitivnih reakcija iz inozemstva mogu reći da smo te ciljeve i ostvarili. Svi naši gosti su bili oduševljeni BiH i uspjehom BHANSA-e. Mi grebamo izaći iz postratnog vremena i promovirati svoju zemlju na najbolji moguči način, što BHANSA i radi. I tada sam, kao i sad bio uvjeren da smo trebali dostojanstveno obilježiti preuzimanje kontrole neba iznad deset tisuća metara. Usporedbe radi, naš susjed Crna Gora ne kontrolira vlastito nebo i povrh činjenice da su članica NATO-a", kaže direktor BHANSA-e Davorin Primorac.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti