al
BHDCA za tri mjeseca naplatila samo 2.500 eura

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BHDCA za tri mjeseca naplatila samo 2.500 eura

09.10.2017. 07:43 / Izvor: Nezavisne novine

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA) do sada je po osnovu Odluke o visini naknade koju plaćaju avio-operatori po putniku u odlasku i toni prevezene robe, naplatila svega oko 2.500 eura, a razlog za to je taj što aerodromi u Banjaluci, Tuzli i Mostaru ne dostavljaju potpune i precizne podatke o prevezenim putnicima i teretu.

Naime, poslije višegodišnjih opstrukcija Odluka o visini naknade koju plaćaju operatori aviona po prevezenom putniku u odlasku i po toni prevezene robe počela je da se primjenjuje krajem maja ove godine. Do sada je, kako kažu u BHDCA, po osnovu te odluke, zaključno sa avgustom, naplaćeno 2.508,69 eura po odlazećim putnicima i svega 10,47 eura po osnovu prevezene robe, s tim da BHDCA po već ispostavljenim fakturama očekuje uplate od 84.473,56 eura za prevezene putnike i 1.045 eura za prevezenu robu.

"Jedino je aerodrom Sarajevo do sada dostavljao potpune i precizne podatke o prevezenim putnicima i robi, dok ostala tri aerodroma Banjaluka, Tuzla i Mostar to nisu radili, a jedan broj avio-operatora imao je potrebu za dodatnim objašnjenjem", rekli su u BHDCA.

Oni su dodali da očekuju da i ostali aerodromi dostave precizne i potpune podatke kako bi se ispoštovala odluka, ali i Zakon o vazduhoplovstvu BiH. Zbog čega aerodromi nisu dostavljali podatke iako ih na to obavezuje odluka, nismo uspjeli saznati, jer nam je Rifet Karasalihović, direktor tuzlanskog aerodroma, rekao da nema komentar, a Miroslav Janjić, direktor banjalučkog aerodroma, da su "podaci dostupni svakome ko treba da ima uvida u njih", ne želeći da pojašnjava o čemu se zapravo radi.

Inače, Odluka o visini naknade koju plaćaju operatori aviona po prevezenom putniku u odlasku i po toni prevezene robe donesena je još 2012. godine, međutim nikada se nije primjenjivala, jer je sve stopirano iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH. Ta prvobitna odluka podrazumijevala je da avio-operatori po prevezenom putniku u odlasku sa nekog od aerodroma u BiH plaćaju 10 KM te 50 KM po toni tereta koji odlazi iz BiH i ono što je zanimljivo jeste da operatori nisu imali primjedbe s obzirom na to da takve naknade plaćaju u svim zemljama u svijetu.

Zbog višegodišnjeg nepoštovanja ove odluke budžet BiH, odnosno Direkcija za civilno vazduhoplovstvo, ostali su bez nekoliko miliona KM. Nakon pisanja "Nezavisnih" o tome, Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH izradila je novu, značajno izmijenjenu odluku, koja je u "Službenom glasniku" objavljena početkom ove godine, ali zbog obaveze da se mora objaviti u međunarodnim vazduhoplovnim publikacijama, njena primjena počela je tek krajem maja.

Umjesto 10 KM po putniku u odlasku i 50 KM po toni prevezene robe, novom odlukom definisano je da avio-operatori u ovoj godini plaćaju jednu marku po putniku u odlasku, sljedeće godine po dvije KM, a od 1.1.2019. godine tri KM, dok je u slučaju tereta određeno da po toni prevezene robe avio-operatori u ovoj godini plaćaju 20 KM, sljedećoj 30 i u 2019. godini 40 KM.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti