Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Bičakčić: Uspostava bh. berze električne energije jedino racionalno rješenje

Ovi podaci i tumačenje aktueliziraju pitanje uspostave domaće berze za električnu energiju.

01.06.2020. 11:01 / Izvor: Fena

Predsjednik Bosanskohercegovačkog vijeća za velike električne sisteme Edhem Bičakčić, komentarišući najnoviji podatak Agencije za statistiku BiH o izvozu električne energije iz BiH u periodu januar-april ove godine, u iznosu  227,7 miliona KM, kazao je da kod donošenja bilo kakvog zaključka i prognoza to treba uzeti sa oprezom.

"Bosna i Hercegovina je u tom periodu morala izvesti 40 posto više električne energije nego 2019. godine, da bi dobila ovaj finansijski rezultat. Razlog je što je usljed krize uzrokovane Covidom-19 došlo do pada potrošnje, ali i pada cijena električne energije na berzama. Prosječne cijene na berzi u tom  periodu  prošle godine su bile veće za 30 posto  u odnosu na isti period 2020. godine", kazao je Bičakčić za Fenu.

Bosna i Hercegovina je, kako je dodao, u posmatranom periodu ove godine uvezla 1.0 TWh, vrlo jeftine električne energije, koja je jeftinija više nego tri puta od one koja je izvezena. Uz proizvodnju od 5.3 TWh i izvoz od 2.7 TWh, naveo je Bičakčić, to značajno popravlja naš finansijski bilans u trgovini strujom za ovaj četveromjesečni period.

Ovi podaci i tumačenje aktueliziraju pitanje uspostave domaće berze za električnu energiju, a u vezi s tim Bičakčić kaže kako ima dojam da naša vlast dovoljno ne razumije potrebu za uspostavom ove berze.

"Organizovano tržište električne energije, odnosno njegova uspostava je obaveza BiH prema Ugovoru o Energetskoj zajednici i drugim prihvaćenim inicijativama. Zbog toga, prema prihvaćenoj evropskoj i regionalnoj praksi uspostava bh. berze električne energije se nameće kao jedino racionalno i ispravno rješenje", zaključio je predsjednik Bosanskohercegovačkog vijeća za velike električne sisteme.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti