Bićo: Poljoprivrednici iz Odžaka traže da im se omogući da obrađuju zemljište

03.08.2020. 13:38 / Izvor: Fena
Bićo: Poljoprivrednici iz Odžaka traže da im se omogući da obrađuju zemljište

Bićo je kazao da je Općina Odžak donijela plan gospodarenja državnim poljoprivrednim zemljištem na koji su predstavnici kantonalnih vlasti imali zamjerki.

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH daje punu podršku poljoprivrednicima u Odžaku koji su u znak protesta blokirali put Odžak - Orašje tražeći da im se omogući da obrađuju poljoprivredno zemljište – izjavio je Feni predsjednik tog udruženja Nedžad Bićo.

Poljoprivredni proizvođači u Odžaku, kako je dodao, prethodnih dana nisu dozvolili zaposlenima u firmi “Poljoprivrednik” da obrađuju državno poljoprivredno zemljište s obzirom da je toj stranoj firmi istekao desetogodišnji ugovor za obrađivanje zemljišta.

"Podržavamo odžačke poljoprivrednike jer ovo nisu normalne stvari da dolazi neka firma iz druge države da obrađuje njihovu zemlju, ispred njihovih vrata i da je u prednosti pri zakupu, koncesiji i slično. Ugovor je istekao i usjevi su skinuti", kazao je Bićo procjenjujući da se radi o oko 1,5 hiljada hektara.   

Bićo je kazao da je Općina Odžak donijela plan gospodarenja državnim poljoprivrednim zemljištem na koji su predstavnici kantonalnih vlasti imali zamjerki i vratili ga na doradu. Naveo je da poljoprivrednici očekuju se to što prije riješi i da bude raspisan javni poziv.

"Uglavnom, zahtjev je da domaći poljoprivrednici učestvuju ravnopravno u javnom pozivu pri dodjeli za obradu tog državnog poljoprivrednog zemljišta", kazao je Bićo dodajući da su poljoprivrednici spremni držati put u blokadi dok se ne riješi ta situacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti