BIGMEV: Preko 10 miliona maraka iz Turske za projekte bh. općina

26.08.2015. 15:52 / Izvor: Akta.ba

Posredstvom BIGMEVA u 18 bh. općina biće investirano više od 10 miliona maraka u projekte, istaknuto je na današnjem Press Workshopu u Sarajevu.

Posredstvom BIGMEVA u 18 bh. općina biće investirano više od 10 miliona maraka u projekte, istaknuto je na današnjem Press Workshopu u Sarajevu.

Selmo Cikotić, direktor BIGMEVA u Bosni i Hercegovini pojasnio je do saradnje došlo nakon nedavne posjete predstavnika bh. općina turskim.

Osim ovoga projekta istakao je kako BIGMEV radi i na "Poslovnom turizmu" koji ima za cilj da poslovne ljude iz Turske dovede u BiH i iz Bosne i Hercegovine odvede u Tursku zbog pronalaženja zajedničkih interesa u biznisu.

Naglasio je kako podržavaju i projekte povezivanja studenata, te su sa univerzitetima krenuli u realizaciju nekoliko projekata čiji rezultati će da se vide za nekoliko mjeseci.

Govoreći o potencijalima Turske i šansi za BiH generalni sekretar BIGMEVA u Turskoj Cenita Kocaman kazala je kako je Turska ogromno tržište sa četiri miliona aktivnih kompanija u kojima bh. treba da vide svoju šansu.

Kao najbolji vid predstavljanja, navela je sajmove kojih je u Turskoj 400 tokom jedne godine, od čega je 200 interesantnih za bh. kompanije.

"Zahvaljujući BIGMEV-u od oktobra po simboličnim cijenama bh. kompanijame će moći učestvovati na sajmovima u okviru kojih će moći pregovarati sa turskim biznismenima i posjetiti fabrike", pojasnila je Kocaman.

Od pozitivnih primjera turskih investicija Adis Alagić, projekt menadžer BIGMEV-a je naveo fabriku za organsku proizvodnju u Ilijašu koja proizvodi salatu za McDonald's, obnovu Hamama u Mostaru koji će na raspolaganju posjetiteljima biti od septembra.

Među uspješnim projektima koji prve značajne rezultate bilježe na terenu su i izgradnja dvije hidroelektrane (jedna u RS i jedna u Federaciji BIH). Za HE u FBiH već je izdata i građevinska dozvola.

"BIGMEV je posredovao i pri izvozu mesa, kestena,malina, a pomogao je i bh. brendovima Vispaku, Klasu, Bimalu...", kazao je Alagić.

Na Press Workshopu organizovanom za novinare profesionalce istaknuto je kako je BIGMEV učestvovao i u posredovanju oko nabavke 30 GRAS-ovih autobusa, a u toku su pregovori i za još 60.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti