BiH aktivno učestvuje u javnim nabavkama medicinskih protivmjera EU

08.09.2020. 15:46 / Izvor: Akta.ba
BiH aktivno učestvuje u javnim nabavkama medicinskih protivmjera EU

Bosna i Hercegovina se JPA pridružila 9. aprila 2020. godine.

"Ministarstvo inostranih poslova BiH ocjenjuje da su pogrešne interpretacije koje se pojavljuju u medijima da je BiH zakasnila da se prijavi na evropski poziv za nabavku lijekova, pa se stiče dojam u javnosti da je BiH izgubila mogućnost za učešće u pozivima za javne nabavke u okviru Zajedničkog sporazuma Evropske unije o javnim nabavkama medicinskih protivmjera (Joint Procurement Agreement, JPA). Stoga, u cilju objektivnog informisanja javnosti, naglašavamo još jednom da se BiH pravovremeno odazvala na poziv EU i u datim rokovima participira u javnim nabavkama u okviru JPA", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Bosna i Hercegovina se JPA pridružila 9. aprila 2020. godine potpisom na Sporazum u ime Bosne i Hercegovine od strane ministrice inostranih poslova Bisere Turković, a na osnovu Odluke Predsjedništva BiH. Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti preduzima sve potrebne mjere da se taj proces uspješno sprovodi.

"Učešće naše zemlje, kao i svih ostalih zemalja ugovornih strana u aktivnostima JPA, nije svedeno na učešće u jednom objavljenom pozivu, već je riječ o kontinuiranom učešću u pojedinačnim javnim pozivima za određena medicinska sredstva, koji se objavljuju u skladu sa epidemiološkom situacijom i novim naučnim saznanjima u borbi protiv pandemije COVID-19. U saradnji sa drugim nadležnim institucijama iz BiH, Ministarstvo inostranih poslova BiH će nastaviti sa aktivnostima na obezbjeđivanju svih potrebnih sredstava i opreme za potrebe zdravstvenih sistema u BiH", navedeno je.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 4. avgusta 2020. godine imenovalo predstavnike BiH u Upravnom odboru JPA, koji su, u skladu sa pravilima JPA, preuzeli koordinaciju učešća BiH u javnim nabavkama. Koordinacija učešća BiH u JPA se sada odvija putem predstavnika BiH u Upravnom odboru JPA, koji u saradnji sa Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvom inostranih poslova BiH na vrijeme ispunjavaju sve obaveze BiH vezano za JPA.

Savjet ministara BiH je 25. avgusta 2020. godine identifikovalo Ministarstvo civilnih poslova BiH kao nadležnu instituciju za zaključivanje okvirnih ugovora u sklopu JPA, te ovlastilo ministricu civilnih poslova da u ime BiH izvrši potpisivanje okvirnih ugovora u sklopu JPA, a na osnovu iskazanih potreba Republike Srpske, Federacije BiH, i Distrikta Brčko.

Istovremeno je MCP BiH zaduženo i za organizaciju skladištenja, špedicije, i transporta sredstava i opreme proisteklih iz okvirnih sporazuma u sklopu Sporazuma o zajedničkim javnim nabavkama.

 


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti