BiH će uskoro usvojiti energetsku strategiju

10.07.2018. 12:01 / Izvor: Akta.ba
BiH će uskoro usvojiti energetsku strategiju

Zbog nepostojanja Strateškog dokumenta za sektor energetike već duži period smo bili uskraćeni za povlačenje sredstava IPA II (2014 - 2020).

"Zbog nepostojanja Strateškog dokumenta za sektor energetike već duži period smo bili uskraćeni za povlačenje sredstava IPA II (2014 - 2020) čime su izgubljene desetine miliona KM za finansiranje energetskih projekata", kazali su za Akta.ba iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Pojasnili su da će usvajanjem ovog dokumenta biti omogućen ne samo pristup IPA fondovima, nego i drugim EU fondovima kao što su sredstva za prihvaćene projekte kroz platformu za Zapadni Balkan.

Neiskorišten raspoloživi potencijal

"Energetski sektor je jedan od najvažnijih i trebao bi da bude i najperspektivniji sektor u BiH. Dovoljno je pomenuti podatak da imamo više od 50 posto neiskorištenosti raspoloživog hidro-energetskog potencijala. Međutim preduslov za velike investicije i dolazak ozbiljnih investitora u BiH je potpuno usklađivanje zakonodavstva u energetskom sektoru BiH sa evropskim direktivama iz te oblasti i uključivanje BiH u regionalno tržište električne energije na čemu se radi", objasnili su iz MVTEO BiH.

Podsjetimo, BiH nije usvojila odredbe iz Trećeg energetskog paketa koji je nametnula EU, te je time Energetska zajednica uvela sankcije za BiH koje se ogledaju na uskraćivanju finansiranja projekata iz energetske strategije.

Na sastanku 11. januara 2017. godine ministar MVTEO Mirko Šarović, predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemarkom i nadležni entiteski ministri za sektor energije su se usaglasili da se pokrenu aktivnosti na izradi strateškog dokumenta za sektor energije na nivou Bosne i Hercegovine.

"Dogovoreni proces je obuhvatio izradu energetskih strategija za Federaciju Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikt te ažuriranje postojeće energetske strategije u Republici Srpskoj do 2035. godine kao i izradu okvirne energetske strategije za sektor energije na nivou Bosne i Hercegovine", kazali su iz MVTEO BiH, te dodali da su na izradi dokumenta, zajedno sa konsultantima iz PWC-a, radili članovi Radne grupe sastavljeni od predstavnika nadležnih entitetskih ministarstava i institucija sa nivoa Bosne i Hercegovine, a navedeni dokument je usaglašen od strane Radne grupe.

"Nakon toga je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH 22.06.2017. godine pozvalo javnost, sve zainteresovane subjekte i organizacije da dostave sve eventualne komentare na Okvirnu energetsku strategiju Bosne i Hercegovine do 2035. godine. Od entiteta su direktno zatražena mišljenja na dokument "Okvirne energetske strategije Bosne i Hercegovine do 2035", dodali su iz MVTEO BiH.

Vlada Federacije BiH i Brčko Distrikt dostavili su pozitivna mišljenja u julu 2017. godine dok je Republika Srpske svoje mišljenje dostavila krajem juna 2018 čime su se stekli uslovi da se krene u procedure usvajanja na Vijeću ministara BiH.

"Usaglašeni su svi tehnički detalji i dokument "Okvirne energetske strategije za sektor energije na nivou Bosne i Hercegovine" sa pratećom dokumentacijom upućen je prema Vijeću ministara. Usvajanje bi trebalo uslijediti u što skorijem vremenu najvjerovatnije na prvoj narednoj sjednici Vijeća ministara BiH", poručili su iz MVTEO BiH.

Preporuke za reformu

Također, na inicijativu grupe zastupnika Zastupničkog Doma Parlamentarne skupštine BiH, na nastavku 62. sjednice Doma usvojene su preporuke za reformu energetskog sektora u BiH pripremljene uz tehničku pomoć USAID EIA projekta. Preporuke su nastale kao rezultat ekspertskih diskusija pokrenutih još na 4. Energetskom samitu koji su organizovali USAID EIA i GIZ u Neumu krajem aprila ove godine.

Usvojene preporuke su da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa po Izjašnjenju entitetsklh Vlada Vijeću ministara predložiti na usvajanje okvirnu energetsku strategiju za BiH. Nakon usvajanja, prlstupiće se izradi plana i programa energetske tranzicije.

Također, potrebno se opredijeliti za energetsku efikasnost kao ključni element energetske tranzicije i odrediti ulogu regulatornih tijela u implementaciji ove politike.

Potrebno je ubrzati reformu energetskog sektora donošenjeme nedostajućih zakonskih i podzakonsklh akata potrebnih za ispunjavanje zahtjeva Energetske zajednice i pristupanje EU, te implementirati preporuke za unapređenje procesa Izdavanja dozvola za gradnju novih energetskih objekata.

Tako je na ovoj sjednici donesen i zaključak da Zastupnički Dom PS BiH zadužuje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da u saradnji sa nadležnim ministarstvima koordinira i prati implementaciju preporuka i izvještava Parlament BiH o stanju realizacije svakih 6 (šest) mjeseci.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti