BiH dobija budžetski inspektorat

04.04.2018. 08:18 / Izvor: Nezavisne novine
BiH dobija budžetski inspektorat

Ovaj inspektorat će nadzirati i primjenu propisa o plaćama i drugim primanjima uposlenih u institucijama BiH.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, o kojem bi danas trebalo da raspravlja Vijeće ministara BiH, predviđena je uspostava budžetskog inspektorata u okviru Ministarstva finansija i trezora BiH.

"Najznačajnije uloge budžetske inspekcije, shodno odredbama predloženog zakona, su njena nadležnost za postupanje po prijavama za otklanjanje nepravilnosti i prevara te borba protiv korupcije. Ministarstvo financija i trezora u procesu izrade strategije izvršilo je konzultacije s Generalnom direkcijom za proračun EU i SIGMA te u tom smislu uvažilo date sugestije, prema kojim su standardi dobre prakse EU upravo da budžetski inspektorat obavlja poslove u otklanjanju nepravilnosti i prevara. Samim tim, donošenjem zakona u predloženom tekstu ispoštovali bi se zahtjevi Evropske komisije u smislu nadležnosti budžetske inspekcije za realizacije obveza po SSP u ovoj oblasti", ističu iz Vijeća ministara BiH.

Naglašavaju da je intencija Ministarstva bila da budžetska inspekcija postupa i po službenoj dužnosti i po inicijativi stranaka, odnosno budžetskih korisnika, ali iz Generalne direkcije za proračun EU sugerirano je da se propiše isključivo postupanje po inicijativi stranaka, kako bi se upravo akcenat stavio na borbu protiv korupcije.

"Ova sugestija je uvažena te se odredbe koje regulišu inspekcijski nadzor budžetske inspekcije u tom dijelu razlikuju od zajedničkih odredaba o inspekcijskom nadzoru propisanim Zakonom o upravi. Shodno općim odredbama o inspekoratima propisanim Zakonom o upravi, ovim zakonom je predviđena uspostava budžetskog inspektorata čija će mjerodavnost biti upravo provođenje inspekcijskog nadzora nad izvršavanjem Zakona o financiranju, te ostalih propisa kojima se regulira zakonito trošenje proračunskih sredstava", poručuju iz Vijeća ministara BiH

Takođe, ovaj inspektorat će nadzirati i primjenu propisa o plaćama i drugim primanjima uposlenih u institucijama BiH, kao i propisima o administrativnim i sudbenim pristojbama i naknadama u institucijama BiH.

"Donošenjem ovih izmjena otklonile bi se praznine i nedorečenosti u postojećim zakonskim propisima. Naime, u nekoliko postojećih zakona, kao što je Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH, ali i sam Zakon o financiranju institucija BiH, propisane su kaznene odredbe za određena činjenja ili nečinjenja od strane institucija BiH, ali u ovim zakonima nije postojala propisana procedura za primjenu takvih odredaba, jer nije uspostavljeno tijelo koje bi bilo nadležno da vrši ove poslove. Uspostavljenjem budžetske inspekcije, propisivanjem njenih mjerodavnosti i utvrđivanjem procedura za postupanje, ovi nedostaci bi bili otklonjeni", objasnili su u Vijeću ministara BiH.

Dženan Đonlagić, finansijski stručnjak i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, kaže da je to dobro, jer će se ozbiljnije kontrolisati budžetska sredstva, te će ona biti transparentnija.

"Pozitivan pomak, naravno, ako on ne znači dodatno uhljebljavanje i nova radna mjesta u institucijama BiH", kazao je Đonlagić.

Naknade za rad u Udarnoj grupi

Savjet ministara trebalo bi danas da razmatra i Prijedlog odluke o utvrđivanju novčane naknade i visine novčane naknade za rad u Udarnoj grupi za borbu protiv trgovine ljudima i organizovane ilegalne imigracije BiH.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Nikola Špirić izjavio je da ne podržava nikave nove naknade za rad u Udarnoj grupi.

"Ministar bezbjednosti sjedi i odlučuje na sjednicama Savjeta ministara i tu je mjesto gdje treba dati svoje mišljenje o Udarnoj grupi i naknadama", istakao je on.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da će on glasati protiv tog prijedloga.

"Svi koji rade u toj udarnoj grupu taj posao obavljaju u okviru svog redovnog radnog vremena i svojih nadležnosti. Ne vidim nijedan razlog da se to posebno naplaćuje", naglasio je Mektić, dodajući da v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić, kao rukovodilac Udarne grupe, predlaže za sebe 350 KM, a za članove 300 KM mjesečno. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti