BiH dobila 485.782 eura od Švedske za podršku EU putu

09.09.2020. 13:56 / Izvor: Akta.ba
BiH dobila 485.782 eura od Švedske za podršku EU putu

U okviru ove bilateralne pomoći Švedska će podržati sprovođenje tri projekta.

Direktor Direkcije za evropske integracije (DEI) Edin Dilberović i ambasadorka Švedske u BiH Johana Stromkvist potpisali su danas Posebni sporazum o bespovratnim sredstvima, kojim se nastavlja finansijska podrška ove zemlje pristupanju BiH EU u iznosu od 5,05 miliona švedskih kruna, odnosno 485.782 eura.

U okviru ove bilateralne pomoći Švedska će podržati sprovođenje tri projekta, saopšteno je iz DEI.

Dva projekta odnose se na podršku razvoju informacionih sistema, od kojih je jedan za prikupljanje i obradu informacija, te procjenu efekata implementiranih projekata iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), a drugi za prikupljanje i analizu podataka, te praćenje i koordinaciju usklađivanja propisa sa pravnom tekovinom EU.

Razvojem ovih informacionih sistema značajno će biti unaprijeđeni kapaciteti i mogućnosti institucija u procesu programiranja pomoći EU, te u procesu usklađivanja zakonodavstva sa pravnom tekovinom Unije.

Treći projekat je nastavak finansijske podrške u realizaciji Komunikacione strategije za informisanje javnosti o procesu pristupanja BiH EU.

"Danas se susrećemo sa brojnim izazovima koji se ne zaustavljaju na granicama. Kako bismo riješili te izazove, moramo da sarađujemo. Zbog toga Švedska podržava EU reforme i napore u BiH. Da bismo bili uspješni u ovoj transformaciji potrebno je da se uključi cijelo društvo", izjavila je Stromkvistova.

Stromkvistova je izrazila nadu da će ova podrška Švedske pomoći da građani BiH ostanu informisani o ovim reformama, a samim time i da budu uključeni u taj proces.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti