Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BiH dobila pohvale Svjetske zdravstvene organizacije

17.04.2020. 09:17 / Izvor: Fena

Bosna i Hercegovina je dobila pohvale Svjetske zdravstvene organizacije zbog restriktivnih mjera koje je poduzela u suočavanju s pandemijom koronavirusa - kazala je federalna ministrica okoliša i turizma i predsjednica Koordinacionog odbora za stablizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH Edita Đapo na jučerašnjoj konferenciji za medije federalnih institucija. 

Đapo ističe da je broj zaraženih osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina najmanji u Bosni i Hercegovini, što znači da su krizni štabovi i civilne zaštite donosili dobre odluke, ali ističe težak udar na ekonomiju, zbog čega je Vlada FBiH smislila plan pomoći za sve one koji su pogođeni, tačnije kompanijama čiji je promet manji za 20 posto.

Kako je kazala, Krizni štab za ekonomiju se redovno sastaje i razmatra sve dopise, amandmane i prijedloge, ali nastoji uspotaviti dijalog i sa Savezom samostalnih sindikata i Udruženjem poslodavaca.

"Vlada je dala korektnu ponudu da se socijalni partneri dogovore da sami izdefinišu sporazum koji bi Vlada potpisala, a onda bi se išlo u izmjene i dopune Zakona o radu. Pregovori su bili teški i zahtjevi i nisu urodili plodom. Nadali smo se da će se Savez samostalnih sindikata, koji predstavlja radnike u javnoj upravi i sektoru, solidarisati s radnicima iz privatnog sektora i da će omogućiti da poslodavci u realnom sektoru imaju flaksibilniji odnos, a sve u cilju očuvanja radnih mjesta", kazala je Đapo.

Dodala je da, s obzirom da dogovor između socijalnih partnera nije postignut, Vlada FBiH mora biti odgovorna i donijeti određene izmjene i dopune Zakona o radu koje će se naći na narednoj sjednici, koja je zakazana za utorak. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti