BiH dobila prvi javni fakultet sa solarnom elektranom

08.11.2017. 14:10 / Izvor: Akta.ba

Energiju proizvedenu iz solara koristit će kako bi pokrili troškove električne energije

Elektrotehnički fakultet iz Istočnog Sarajeva je prvi javni fakultet u BiH koji je instalirao solarnu elektranu iz koje će dobivati dio električne energije za svoje potrebe.

Božidar Popović, prodekan za nastavu Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu, za Akta.ba navodi da su prije pola mjeseca instalirali solarnu elektranu na krovu svoje zgrade. "Planiramo dio energije koji proizvedemo iz ovih izvora koristiti kako bi pokrili troškove električne energije, a  ujedno to koristimo kako bi obučili studente o instaliranju ovih elektrana'', navodi Popović.

Dodaje da je elektrana napravljena iz njihovih vlasitith sredstava i dijelom od donatora koji im je donirao 5, a oni su vlastitim sredstvima kupili još 10 kilovata. "Tako da sada imamo elektranu od 15 kilovata", navodi Popović.

Ističe da trenutno, jer je malo sunčanih dana, proizvode oko 10 KWh električne energije, a u ljetnjem periodu očekuju da će imati punih 15 KWh.

"To nam je dovoljno da pokrijemo manji dio obveza jer se u sklopu našeg fakulteta nalazi još tri fakulteta, rektorat i dio studentskog centra. Ovako proizvedenom eletričnom energijom smanjujemo naše vlastite troškove", navodi Popović. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti