BiH dobila prvu školu sa fotonaponskom elektranom

25.04.2014. 15:57 / Izvor: eKapija.ba
BiH dobila prvu školu sa fotonaponskom elektranom

Aktivnosti gradnje elektrane na tom javnom objektu počele su u novembru 2011. godine, a OŠ ''Meša Selimović'' je prva u BiH koja koristi ovu vrstu energije za napajanje.

Učenici i uposlenici Osnovne škole Meša Slimović, u prisustvu brojnih gostiju danas su obilježili 32. rođendan škole. Tim povodom u holu škole upriličen je bogat kulturno-umjetnički program, koji su izveli učenici škole, nakon čega je svečano u rad puštena fotonaponska elektrana, instalirana na krovu školskog objekta.

Aktivnosti gradnje elektrane na tom javnom objektu počele su u novembru 2011. godine, a OŠ ''Meša Selimović'' je prva u BiH koja koristi ovu vrstu energije za napajanje. Zahvaljujući fotonaponskoj elektrani, ova osnovna škola će imati toplu vodu i električnu energiju, što će im itekako olakšati rad.

Finansijer i izvođač radova bila je firma Eko-san d.o.o. Sarajevo, a vrijednost projekta je oko 100.000 KM. Direktor firme Samir Hamzić je kazao da je energija proizvedena iz nove elektrane puštena u mrežu, a elektordistribucija će je koristiti u skladu sa svojim potrebama“, pojasnio je Hamzić, te dodao da će proizvedena energija moći pokriti do 30 okolnih domaćinstava. Hamzić je istakao da Općina Novi Grad podržala ovaj projekat i izdala građevinsku dozvolu, te da je zainteresirana za nastavak aktivnosti istih i sličnih projekata i s drugim školama i javnim objektima.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Općine Novi Grad Sarajevo, Vlade Kantona Sarajevo, Prosvjetno-pedagoškog zavoda KS-a, Vijeća roditelja, direktori novogradskih osnovnih škola i škole u Olovu i drugi gosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti