BiH ekonomija ne stvara, već gubi dodanu vrijednost (Video)

05.12.2019. 14:49 / Izvor: Akta.ba
BiH ekonomija ne stvara, već gubi dodanu vrijednost (Video)

U Dubrovniku održan panel "Održiv i ubrzan ekonomski rast, povećana konkurentnost privrede i unapređenje poslovnog okruženja".

"Ekonomija Bosne i Hercegovine gubi vrijednost. Najbolja poduzeća u BiH, tzv 'odlikaši', gube vrijednost, telekomi gube vrijednost, elektroprivrede koje se vode kao nosiosi razvoja također gube vrijednost, a ono malo poduzeća što stvara dodanu vrijednost, ode u privatizaciju", kazao je danas u uvodnom izlaganju Silvije Orsag profesor sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Govoreći i dodanoj vrijednosti bh. poduzeća na panelu "Održiv i ubrzan ekonomski rast, povećana konkurentnost privrede i unapređenje poslovnog okruženja" koji je održan u okviru XIX Međunarodnog ekonomskog foruma u Dubrovniku u organizaciji Revicona, Orsag se osvrnuo na trogodišnje istraživanje koje je pokazalo da je sa Sarajevske i Banjalučke burze uzeto po 15 dioničkih društava koja ostvaruju najveća primanja.

"To znači da gospodarstvo Bosne i Hercegovine generalno ne stvara dodanu vrijednost, nego je gube što potvrđuje ovaj uzorak od 30 poduzeća", istakao je Orsag.

Ubzo nakon ovog istraživanja desila se kaže Fabrika duhana Sarajevo, koja ne samo da je ostvarivala najveću dobit, već je iskazala i najveću dodanu vrijednost tako što je prodala svoju ključnu djelatnost.

Napominje da ono što može omogućiti ubrzan i održiv rast i razvoj je bosanskohercegovačko gospodarstvo. "Rast je sam po sebi nužan iz jednostavnog razloga što je okruženje društva različito što znači da socijalni sistem ne može opstati bez rasta i razvoja", poručio je Orsag prisutnima.

Dodaje da bi taj rast trebao biti povezan i sa rastom ekonomije, kada se najćešće priča o BDP po glavi stanovnika, rastu poslovnih entiteta i sl.

"Da bi poduzeće raslo, najčešće su potrebne investicije, a da bi se investiralo, potrebno je finansiranje ekternog finansiranja rasta", objasio je profesor, dodajući da tu često predstavlja problem razvijenost tržišta kapitala.

Bosnu i Hercegovinu navodi kao primjer jedne od rijetkih zemalja koja ima dvije jednoznačne, paralelne berze što daje mogućnost za uvođenje unakrsnog listanja što bi omogućilo kompanijama da na etabliranim tržištima kapitala povećaju svoju glavnicu.

Prema njegovima riječima, da bi se kapital povećao, treba intenzivirati zadržavanje zarada koje je prvo na hijerarhiji izbora direktora jer s jedne daje pozitivne signale, a sa druge ne izaziva nikakve troškove.

Profesor Orsag se osvrnuo i na strana izravna ulaganja ( greenfield i brownfield), rekavši da njihov utjecaj nije bio signifikantan.

U panelu se govorilo i o poreznom rasterećenju, smanjenju troškova rada internoj devalvaciji, smanjenju doprinosa, reformi sistema socijalne zaštite, a detaljnije informacije sa panela poslušajte u video prilogu.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti