BiH i Crna Gora u prekograničnom projektu zaštite od požara

19.02.2015. 13:58 / Izvor: eKapija.ba
BiH i Crna Gora u prekograničnom projektu zaštite od požara

Projekat "Prekogranična zaštita od požara", koji finansira EU u okviru Programa prekogranične saradnje BiH i Crne Gore i čija je ukupna vrijednost 427.613 eura, predstavljen je danas u Sarajevu.

U prostorijama Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine danas je održana konferencija za medije na kojoj predstavljen projekat “Prekogranična zaštita od požara", koji finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje BiH - Crna Gora.

Prisutnima su se obratiti predstavnici partnera na projektu: pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Agić, generalni direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore Mirsad Mulić, generalni  direktor INZA  Instituta zaštite od požara i eksplozija Edin Garaplija i  izvršni direktor FORS Montenegro Veselin Šturanović.

Pomoćnik ministra bezbjednosti BiH Samir Agić zahvalio je EU za podršku ovom projektu, čiji je cilj uspostavljanje dobre prekogranične saradnje Crne Gore i BiH, a posebno njihovih vatrogasaca i jedinica civilne zaštite.

"Glavne projektne aktivnosti uključuju nabavku opreme za zaštitu i spašavanje od požara, treninge i obuke za spasioce i ostale učesnike u sistemu zaštite i spašavanja od požara i smanjenje rizika od katastrofa, prekogranične pokazne vježbe, kampanju informisanja stanovništva o opasnostima koje prijete od požara, izradu zajedničkog prekograničnog plana zaštite od požara i drugo", rekao je Agić na konferenciji za novinare.

Predstavnici partnerskih institucija i organizacija su istakli da je projekat značajan za nastavak dobre saradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore u razvoju sistema zaštite i spašavanja dvije države, jer ovakvi projekti doprinose ujednačavanju standarda koji prate razvoj najkvalitetnijih dostignuća u jačanju ljudskih i tehničkih kapaciteta institucija i službi koje se bave zaštitom od požara.

Projekat, čija je realizacija počela 18. decembra 2014. godine, traje 24 mjeseca, a obuhvata 14 općina i to devet općina u BiH (Mostar, Jablanica, Konjic, Ravno, Stolac, Čajniče, Gacko, Bileća i Trebinje), te pet općina iz Crne Gore (Nikšić, Žabljak, Plužine, Pljevlja, Šavnik). Vrijednost projekta za Bosnu i Hercegovinu je 198.454 eura od čega Evropska unija finansira 84,40 posto ili 167.504, a preostalih 15,6 posto je doprinos Ministarstva sigurnosti BiH i INZA instituta.

Vrijednost projekta za Crnu Goru je 229.159 eura, od čega Evropska unija finansira 84,99 posto ili 194. 762 eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti