Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BiH i dalje bez dozvole za izvoz mesa peradi u EU

03.01.2019. 09:17 / Izvor: Alternativna televizija

Zeleno svjetlo za izvoz mesa peradi i proizvoda od peradi iz BiH na tržište EU još se nije upalilo. I dalje se čeka da dozvola za pristup ovom tržištu stigne na sto Kancelarije za veterinarstvo BiH. 

Ipak, kako oni tvrde, na samo korak smo od izvoza u EU. Kažu, svoje zadatke i obaveze su ispunili.

"Nakon odobravanja Akcionog plana, sljedeći korak koji je potrebno realizovati je da Evropska Komisija, u skladu sa svojim procedurama, završi procedure, kako bi BiH bila uvrštena na listu zemalja iz kojih je dozvoljen izvoz mesa peradi i izvoz proizvoda od mesa peradi u EU", kažu Kancelarija za veterinarstvo BiH

Punih deset godina živinari u BiH se bore za izvoz na evropsko tržište. Nijedna bh. firma još uvijek nije dobila sertifikat. Ipak, živinari se nadaju da će perad uskoro krenuti preko granice i stići na police trgovina u EU.

"FVO inspekcija bila je u tri navrata u našoj zemlji. Mogu da konstatujem, čini mi se da je veći problem bio u regulisanju, odnosno primjeni, donošenju i primjeni nekih zakonskih rješenja koji se tiču što entitetskih ministarstava, što bh. nivoa, a manji problemi su bili u kompanijama koje su bile predmet gledanja. Hoćemo da se nadamo, zaista, da će naše vlasti u 2019. sa Evropskom komisijom definitivno staviti tačku i da ćemo se mi pojaviti na policama prodavnica u zemljama EU", kaže Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS.

S obzirom na potencijale, bh živinari se nadaju da će se i za njih, konačno, otvoriti tržište. Koliko će ih biti dobrodošlo na tržištu EU, ne mogu precizirati. Kažu, vjerovatno neće biti veliki broj. U svakom slučaju, izlazak na evropsko tržište ima veliki značaj.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti