BiH i Hrvatska jačaju saradnju u vazdušnom saobraćaju

31.01.2020. 07:38 / Izvor: Akta.ba
BiH i Hrvatska jačaju saradnju u vazdušnom saobraćaju

Cilj tog sporazuma jeste rješavanje pravnih i institucionalnih aspekata delegiranja odgovornosti za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je Prijedlog sporazuma o delegiranju odgovornosti za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju između Vijeća i Vlade Republike Hrvatske s ciljem pružanja usluga u vazdušnom saobraćaju u skladu sa zakonodavstvom Jedinstvenog evropskog neba.

Cilj tog sporazuma jeste rješavanje pravnih i institucionalnih aspekata delegiranja odgovornosti za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju. Njegovo zaključivanje neće dovesti u pitanje princip da svaka država ima potpun isključiv suverenitet nad vazdušnim prostorom iznad svoje teritorije niti sposobnosti svake države da vrši svoja ovlaštenja u pogledu bezbjednosti i odbrane unutar svog vazdušnog prostora.

Prijedlog ovog sporazuma sa Izvještajem o pregovorima biće dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnu zakonom predviđenu proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika Sporazuma odredi ministar komunikacija i transporta BiH, saopćeno je iz VMBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti