BiH i Italija potpisale sporazum o učešću na specijalističkim sajmovima

01.10.2019. 08:23 / Izvor: Akta.ba
BiH i Italija potpisale sporazum o učešću na specijalističkim sajmovima

Dopredsjednik Vuković nazočio je i ceremoniji otvaranja nove željezničke linije Italija – Engleska.

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Vjekoslav Vuković,  potpisao je Sporazum o suradnji s Pordenone sajmom, koji godišnje radi preko 20 specijalističkih sajmova, po raznim oblastima, sa oko 4.700 izlagača i oko 35.0000 posjetitelja godišnje.

"Cilj je unaprijediti suradnju i u ovoj oblasti, te poticati bosanskohercegovačke gospodarstvenike na izlaganje u ovom dijelu Italije. Ovo je samo prvi korak jedne buduće i nadamo se kvalitetne suradnje, gdje bi bh. robe i proizvođači bili prepoznati kao izvozni partneri", kazao je dopredsjednik Vuković nakon potpisivanja Sporazuma.

Specijalistički sajmovi imaju prednost u povezivanju kompanija po oblastima te na taj način okupljaju probrane i kvalitetne proizvođače. Samo za ovu godinu kalendar sajmova je stao na 21 i posebno su istakli Samumetal sajam metalnih alata i tehnologije, Rive sajam vina i enologinje, Agrokultura i Cuicinare sajam za hotelijere i catering.

Za narednu godinu u planu je, kako je istaknuto, organizacija sajma pod nazivom Navaltech za gradnju brodova koji treba da okupi izlagače posebnih vrsta namještaja, materijala, elektro opreme, enterijera i sve drugo potrebno za brodogradnju.

U Pordenoneu se nalazi i Interporto, najveće logističko sjedište ovog dijela Italije, koji za cilj ima povezivanje regionalnih logističkih središta, dok se samo preko ovog centra u Italiju uvozi oko 20 mlrd EUR roba. Pokazana potreba za povezivanjem logističkih središta u zemljama Jugoistočne Europe zahtjeva i željezničko povezivanje kao i obnovu ove infrastrukture.

Naime, samo u ovom regionu Italije godišnje prometuje 50 mil. kamiona, koji usporavaju trgovinu i praktično ju zagušuju, uzimajući u obzir nove i strožije EU regulative, o odmoru vozača, nosivosti, izdubnim plinovima, slijedom čega smatraju željezničko povezivanje značajnim poboljšanjem u poslovanju i povezivanju.Kao perspektivu Bosne i Hercegovine, kako je ocjenjeno na sastanku, vide kao značajno logističko središte ali i investiranje putem zajedničkih EU fondova za rehabilitiranje i obnovu željezničke infrastrukture i povezivanje s zemljama JIE.

U okviru poslovne posjete dopredsjednika Vukovića, upriličen je posjet zračnoj luci Trst. Na sastanku je iskazan značaj ovog dijela Europe, te potencijali bh. zračnih luka. Istaknuto je, između ostalog, da se mora pristupiti i ekonomskoj isplativosti jer sve veći broj poslovnih ljudi želi unaprijeđenje koridora ka Sarajevu i Mostaru, a posebno razvoj vjerskog turizma. Sudionici sastanka dogovorili su nastavak suradnje i razgovora ali u suradnji s touroperatorima i avio prijevoznicima, kako bi se postigao optimalan dogovor.

Dopredsjednik Vuković nazočio je i ceremoniji otvaranja nove željezničke linije Italija – Engleska.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti