Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BiH i Mađarska potpisale Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede

29.07.2014. 12:51 / Izvor: eKapija.ba

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić i ministar poljoprivrede Republike Mađarske Šandor Fazekaš potpisali su danas u Budimpešti Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede između BiH i Mađarske, kojim su definirani različiti modaliteti unapređenja međusobne saradnje u primarnoj i prerađivačkoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Izrazivši zahvalnost Vladi, privrednim subjektima, nevladinim organizacijama i narodu Mađarske na upućenoj pomoći, ministar Tučić upoznao je sagovornika o razmjerama štete koju su poljoprivrednom sektoru u BiH nanijele katastrofalne poplave u maju , te ga informirao o aktivnostima koje se u BiH provode u pravcu njihovog saniranja i realizacije kratkoročnih, srednjeročnih i dugoročnih mjera u tom kontekstu.

Pored toga, ministar Tučić upoznao je ministra Fazekaša i o aktivnostima koje se u BiH provode u pravcu ispunjavanja uvjeta za izvoz proizvoda biljnog i životinjskog porijekla na tržište Evropske unije, kao i o otvorenom pitanju tehničke adaptacije Privremenog sporazuma, odnosno Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji BiH ima zaključen sa Evropskom unijom, nakon ulaska Republike Hrvatske u njeno članstvo.

Na konferenciji za štampu, ministar Tučić je najavio skoro potpisivanje i sporazuma o saradnji u oblasti turizma između Mađarske i BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti