Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BiH i nakon katastrofalnih poplava bilježi ekonomski rast

Predstavnici MMF-a ocijenili su u razgovoru sa ministrom Špirićem da se, i pored teškog perioda koji je BiH imala nakon katastrofalnih poplava u maju, bilježi ekonomski rast a nije došlo ni do pada prihoda.

15.09.2014. 14:50 / Izvor: eKapija.ba

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora Nikola Špirić primio je danas delegaciju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođenu šefom Misije Ronom van Rodenom

Predstavnici MMF-a ocijenili su u razgovoru sa ministrom Špirićem da se, i pored teškog perioda koji je BiH imala nakon katastrofalnih poplava u maju, bilježi ekonomski rast a nije došlo ni do pada prihoda.

Ministar Špirić naglasio je da su se obistinile njegove tvrdnje da neće doći do pada prihoda od indirektnih poreza jer je u prvih osam mjeseci povećan rast prihoda za 170 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine, te da očekuje da će ova godina biti rekordna po ubiranju prihoda.

Na sastanku je istaknuto da se na nivou BiH do sada uspješno realizuje stendbaj-aranžman sa MMF-om, te su u toku razgovori sa vladama entiteta kako bi se utvrdilo u kojoj fazi je izvršenje obaveza koje treba završiti tokom osmog pregleda Misije MMF-a.

Sagovornici su se složili da je neophodno nastaviti rad na strukturalnim reformama na svim nivoima bez obzira što se u oktobru u Bosni i Hercegovini održavaju opšti izbori. 

Ministar Špirić naglasio je da se u skladu sa zakonskim rokovima u Ministarstvu finansija i trezora BiH već priprema Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2015. godinu, što je omogućeno nakon što je Fiskalni savjet usvojio globalni fiskalni okvir  za period 2015. - 2017. godina.

Misija MMF-a u posjeti je BiH u okviru osmog pregleda stendbaj-aranžmana koji prethodi odluci Odbora MMF-a o isplati devete tranše u iznosu od oko 132 miliona KM.

U delegaciji MMF-a bio je i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Ruben Atojan. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti