BiH i Nepal mogu unaprijediti privredne, naučne, tehničke i kulturne odnose

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BiH i Nepal mogu unaprijediti privredne, naučne, tehničke i kulturne odnose

17.07.2019. 08:06 / Izvor: Akta.ba

Ambasador Bosne i Hercegovine za Saveznu Demokratsku Republiku Nepal sa sjedištem u New Delhiju Muhamed Čengić uručio je akreditivna pisma predsjednici Nepala Bidhya Devi Bhandari u predsjedničkoj palati u Kathmanduu.

Predsjednica Bhandari je izrazila dobrodošlicu novoimenovanom ambasadoru BiH kao i očekivanje da će njegov rad doprinijeti daljem razvoju bilateralne saradnje između dvije zemlje.

Konstatirano je da BiH i Nepal imaju dobre i prijateljske bilateralne odnose, ali da postoje potencijali za dalje unapređenje odnosa kroz privrednu, naučnu, tehničku, kulturnu i parlamentarnu saradnju.

Ambasador Čengić je informirao predsjednicu Nepala o vanjskopolitičkim prioritetima BiH, te izrazio zainteresiranost da se u narednom periodu intenzivira bilateralna saradnja između dvije države.

Istakao je želju za intenziviranjem saradnje u svim oblastima, posebno na ekonomskom planu u područjima energetike i turizma, kao i interes i za razvoj saradnje u oblasti obrazovanja, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Predsjednica Bhandari je izrazila zahvalnost BiH na dodijeljenoj pomoći za izgradnju škole nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Nepal i naglasila da škola predstavlja simbol trajnog prijateljstva dviju država.

Nakon susreta s predsjednicom Bhandari, ambasador Čengić se sastao i s ministrom vanjskih poslova Nepala Predeepom Kumarom Gyawalijem, s kojim je razgovarao o unapređenju saradnje i razvoju ekonomskih odnosa dvije zemlje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti