Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BiH i Pakistan će jačati ekonomsku saradnju

29.06.2021. 08:37 / Izvor: Akta.ba

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio delegaciju privrednika iz Pakistana, na čelu s predsjednikom uprave Fondacije Fauji Waqarom Ahmedom Malikom.

Džaferović je istaknuo da Bosna i Hercegovina i Islamska Republika Pakistan imaju izuzetne prijateljske odnose, koji su potvrđeni i u trenucima kada je Bosni i Hercegovini bilo najteže, te da ove odnose treba dodatno razvijati i jačati, naročito kroz ekonomsku saradnju.

Razgovarano je o konkretnim modalitetima jačanja ekonomske saradnje dvije države, naročito kada su u pitanju mogućnosti proizvodnih investicija, a od potencijalnih sektora za ulaganje u BiH izdvojene su oblasti drvne i metaloprerađivačke industrije, poljoprivrede i proizvodnje hrane, kao i tekstilne industrije.

Naglašeno je opredjeljenje za podizanje postojećeg nivoa trgovinske razmjene Bosne i Hercegovine i Pakistana na znatno viši nivo u idućem periodu, te je istaknut značaj blizine Bosne i Hercegovine tržištu Evropske unije, u vezi sa pokretanjem proizvodnih kapaciteta na tlu BiH.

Fondacija Fauji predstavlja jedan od najvećih ekonomskih koncerna u Pakistanu, koji okuplja naftne kompanije, kompanije za poljoprivredu, proizvodnju hrane i brojne druge kompanije. Obim poslova ovog koncerna iznosi 4 milijarde dolara, a osim djelatnosti u polju biznisa, Fondacija vodi i čitav niz društveno odgovornih ustanova u oblastima zdravstva, obrazovanja i naučnog razvoja.

Aktivnosti Fondacije Fauji, s ciljem pokretanja projekata u Bosni i Hercegovini, dolaze nakon posjete člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića Pakistanu i susreta sa najvišim zvaničnicima te države.

Sastanku je, uz Waqara Ahmeda Malika i delegaciju Fondacije Fauji, prisustvovao ambasador Islamske Republike Pakistan u Bosni i Hercegovini Khalid Rao, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

PODIJELI:

TAGOVI:

BiH

Pakistan

ekonomska saradnja

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti