BiH i Srbija potpisale Protokol o industrijskim proizvodima

13.05.2019. 15:40 / Izvor: SRNA
BiH i Srbija potpisale Protokol o industrijskim proizvodima

BiH i Srbija su nakon 17 godina potpisale Protokol o priznavanju testova i analiza za industrijske proizvode, čime je eliminisan problem protoka robe ove vrste.

BiH i Srbija su nakon 17 godina potpisale Protokol o priznavanju testova i analiza za industrijske proizvode, čime je eliminisan problem protoka robe ove vrste, rekla je direktorica Sektora privrede u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, Ognjenka Lalović.

Lalović je, na zajedničkom štandu Privredne komore Republike Srpske i Spoljnotrgovinske komore BiH na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, istakla da je nepriznavanje testova i analiza sačinjenih u BiH, odnosno Srbiji, stvaralo velike probleme u slobodnom protoku industrijskih proizvoda na granici, što je potpisivanjem protokola u potpunosti eliminisano.

Ona je ocijenila da je na ovaj način riješen terminološki problem koji je opterećivao izvoz piva iz Banja Luke, te da će ono nesmetano prelaziti granicu Srbije.

"Na sastancima odgovarajućih komisija Srbije i BiH dovoreno je da se ujednači terminologija, tako da pivo iz Banjalučke pivare više neće biti vraćeno sa granice, jer u deklaraciji piše "svijetlo", a ne "svetlo" pivo. Carinici u Srbiji smatrali su da u deklaraciji treba da stoji "svetlo", pa šleperi sa pivom iz Banja Luke nisu mogli preći u Srbiju, dok se to ne ispravi", rekla je Lalović.

Prema njenim riječima, BiH nije planirala izmjene Zakona o akcizama, u dijelu koji se odnosi na promet piva između BiH i Srbije.

"Koliko smo mi u Spoljnotrgovinskoj komori BiH obaviješteni, izmjene Zakona o akcizama kada je riječ o prometu piva između BiH i Srbije, nisu planirane. Grupacija proizvođača piva koja djeluje pri Spoljnotrgovinskoj komori i danas ima stav da se trebaju zadržati dvostruke stope akciza. BiH nije jedina zemlja gdje su na snazi dvostruke akcize, jer se one primjenjuju u polovini Evrope.", rekla je Lalović.

Lalović smatra da u CEFTA sporazumu nije dovoljno razjašnjen način rješavanja sporova koji nastaju zbog problema necarinskih barijera, poput onih u trgovini pivom.

"Jedna od mana CEFTA sporazuma je što nema dovoljno razrađen mehanizam rješavanja sporova među njegovim članicama. To se najbolje vidjelo na primjeru taksa koje je Priština uvela na robu iz Srbije i BiH. Ide se na bilateralno rješavanje tih sporova, koje često nema nikakav rezultat", ocijenila je Lalović.

Ona je podsjetila da su problemi necarinskih barijera između Srbije i BiH u velikoj mjeri riješeni prije godinu i po dana, kada je voljom dva nadležna ministarstva - spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije, počelo rješavanje problema necarinskih barijera.

"To se dešavalo u okviru srpskog Odbora za olakšavanje trgovine, gdje je i pokrenuta ta inicijativa. Stručni timovi dva ministarstva zasjedali su tri puta prošle godine, kada je rješavano 12 necarinskih barijera između BiH i Srbije.", podsjetila je Lalović.

Lalović je navela da je od pomenutih 12, na tri sastanka stručnih timova odmah riješeno osam necarinskih barijera između BiH i Srbije.

"Uglavnom se radilo o tome da svaka članica CEFTA ide ili sporije ili brže u preuzimanju evropske direktive. Tu se potom nađu razlike između jedne ili druge članice, koje ometaju slobodan protok roba. Od ostale četiri necarinske barijere između BiH i Srbije, jedna se odnosi na akcize na pivo, dok su ostale tri necarinske barijere tehiničke prirode i nije ih moguće riješiti zbog različite legislative BiH i Srbije", rekla je Lalović.

U Novom Sadu je u toku 86. Međunarodni poljoprivredni sajam na kojem učestvuje više od 1.500 izlagača iz Srbije, kao i 30 zemalja regiona, Evrope i svijeta.

Privredna komora Republike Srpske u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH organizovala je na ovom sajmu nastup privrednika iz RS i FBiH, a na zajedničkom štandu ponudu direktno predstavlja 17 privrednih društava, dok se katalozima predstavlja još 50 kompanija iz RS i Federacije BiH.

Međunarodni poljoprivredni sajam traje do petka, 17. maja, a održava se na otvorenom i zatvorenom prostoru Novosadskog sajma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti