Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BiH i Turska jačaju saradnju u oblasti prometa i infrastrukture

21.05.2018. 07:38 / Izvor: Akta.ba

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko i ministar prometa, pomorstva i komunikacija Republike Turske Ahmet Arslan potpisali su jučer u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine pismo namjere o jačanju i širenju saradnje u oblasti prometa i infrastrukture između ova dva ministarstva.

Potpisivanju pisma namjere prethodio je sastanak državnih delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

U pismu je navedeno da će obje zemlje jačati saradnju u oblasti prometa i infrastrukture, poticati investicije u prometnu infrastrukturu i pružati dodatne poticaje za razvoj prometne mreže u regiji zapadnog Balkana, zatim razvijati međusobnu saradnju u oblastima željezničkog, cestovnog, vodnog, zračnog i intermodalnog prometa, kao i da će razmotriti mogućnost saradnje na izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd putem zajedničkih koordiniranih aktivnosti i u saradnji s nadležnim tijelima u Bosni i Hercegovini, te doći do trase kroz Bosnu i Hercegovinu i definirati dalje projektne aktivnosti, smjer djelovanja i uspostaviti modaliteta saradnje, posebno na realizaciji projekta autoputa Sarajevo- Beograd.

Ministar Jusko nakon potpisivanja pisma namjere je naglasio da će kao i do sada dalje aktivnosti po pitanju izgradnje moderne saobraćajnice, kao i drugi projekti biti realizirani u koordinaciji a shodno nadležnostima sa entitetskim institucijama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti